Home » България » Десислава Иванчева пред ФАКТИ: Не сме ли това, за което българинът мечтае?

Десислава Иванчева пред ФАКТИ: Не сме ли това, за което българинът мечтае?

От началото на кампанията за евроизборите ФАКТИ ви представя кандидатите предимно чрез гостувания в нашето студио. Един от кандидатите обаче е по-различен. Бившият кмет на „Младост” Десислава Иванчева е с присъда от Специализирания наказателен съд за 20 години затвор, заради искан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Към момента тя е под домашен арест и това наложи нейното представяне да бъде под друга форма. ФАКТИ разговаря с Десислава Иванчева.

– Как сте и при какви условия ще водите кампанията си?

 • Кампания трудно мога да водя, както знаете съм под домашен арест. Все още очаквам съдията да ми разреши да се явя на няколко диспута по телевизията. Поставят ме в неравностойно положение спрямо останалите кандидати. От спецсъда отказват да разгледат молбата ми за участие в диспута по БНТ 1, с мотива, че съдия Хинов бил в отпуск. Нищо, че има зачислен заместник, който е длъжен незабавно да я разгледа.

 • Докато за другите кандидати, тези избори са възможност да помогнат на страната си (уж), то за Вас те сякаш са въпрос на живот и смърт. Само за да се спаси от затвора ли се кандидатира Десислава Иванчева, както биха казали критиците или имате ясни приоритети какво бихте свършила в Брюксел?

 • Бих казала, че тези избори, както и всички следващи са въпрос на живот и смърт не само за мен, но и за цялото ни общество. Днес сме ние с Били (Биляна Петрова – бел. ред., бивш зам.-кмет на „Младост“), утре може да е всеки. За пример колко сме далеч от европейските ценности ще дам огромния протест в Париж за климата, където се събраха около 40 хиляди души миналия месец. Когато в България са застрашени основните човешки права и гражданите, които поемаме инициатива, сме застрашени от репресии, екологията не може да е приоритет в моментното състояние на страната. Трябва каузата ни да е борба за държавност. За край на корупцията, за тотална реформа в правосъдието и тотална трансформация на вътрешната и външната ни политика.

 • Хората познават Десислава Иванчева като борец срещу бетона и за запазването на зелените площи в Младост. За европарламента обаче трябва един много по-цялостен образ и позиции по доста повече теми. Кои са важните неща за Десислава Иванчева като човек и политическо лице, какви принципи изповядва тя и какви са нейните възгледи за бъдещето на България и ЕС?

 • Липсата на някои от най-важните неща за мен като човек ме превърнаха в политик по неволя. Едно време имах две съученички, които бяха с астма и по лекарско предписание се бяха преместили да живеят в “Младост” от друг район. Тогава кварталът бе подходящ за астматици, а сега хората тук се задушават. Мръсния въздух е пряко следствие от презастрояването. Над 8 500 души умират годишно в България заради замърсяването на въздуха от фини прахови частици. На никого от управляващите не му пука и не взима мерки за справяне с проблема, даже напротив – задълбочават го. Европейската комисия трябва да се намеси решително в борбата за достъп до чист въздух в България. Това ще бъде един от главните ми приоритети, ако стигна до Европейския парламент. За да спрем недостойните политици да се подиграват с живота и здравето ни обаче, трябва да се гарантира една от основните ценности на Европейския съюз – върховенството на закона. Ще се боря за ефективно общностно законодателство, което да гарантира независимостта на съдебната система и върховенството на закона в Европейския съюз и България. Ще работя за разширяването на Европейския социален стълб и прерастването му в ново законодателство, за да имаме социална защита, равни права за равен труд, общи принципи за определяне на минималната заплата и пенсия. Но най-голямата ми битка ще е срещу мафията в България – ще се боря, за да спирам престъпленията на властимащите, както го правех като кмет на район “Младост”, където адресирахме щети за над 170 млн. лева.

– Поискахте етническа независимост на България. Казвате, че ще се борите срещу ДПС. Твърдите и че „пропагандната машина“ на Делян Пеевски през цялото време е работила срещу Вас и Биляна Петрова? Как си обяснявате последното?

 • Под етническа независимост на България имах предвид основно две неща. Първото е пропагандата и манипулациите на една обявяваща се за либерална, но всъщност реално етническа партия – за да привлича вота на етническите турци. Етническите партии са забранени от Конституцията и е недопустимо да се манипулират българските граждани на етническа основа. Второто е относно ромския етнос, който умишлено се държи зависим, като неграмотен и необразован, за да могат определени партии да купуват ромските гласовете на избори. Това трябва да спре и има начини да се работи в тази насока в Европейския парламент. Очевидна е връзката между пропагандната машина на корпулентния политик и прокуратурата. Всички медии на това лице, почти без редакции прокарват тезите на прокуратурата, чиито представители са се превърнали в медийни звезди. Презумпцията за невиновност не се спазва, а обвиняемите се осъждат в медиите още преди да е започнал съдебният процес по същество.

– Сякаш възгледите Ви до голяма степен съвпадат с тези на десните партии и коалиции и по-точно „Демократична България“. Имаше ли възможност да се явите на изборите от тяхната листа, а не като независима?

 • Не съм получавала официално предложение от “Демократична България” да участвам в тяхната листа. С Биляна Петрова получихме предложения от две други политически формации – лява и дясна. Благодаря им за предложенията, които дойдоха в много тежък за нас момент – веднага след присъдите, но ИК “Непослушните” събраха 5552 подписа и успяха успешно да ме регистрират като независим кандидат. Разбира се, така Биляна няма да участва в изборите, но ние не бягаме от правосъдието, ние целим да покажем провала на върховенството на закона, което е основна ценност на ЕС и по този начин да предизвикаме сериозна дискусия в европейската общност и радикални промени в управлението на съюза.

– Кои избиратели са Вашата цел? Леви, десни или обобщено „недоволни“?

 • Като изключим приближените на управляващите, има ли някой в България, който да е доволен от управлението? Моята цел са всички хора, на които им е писнало от лъжците и крадците в политиката. Захванахме се с много тежка задача в район “Младост”, но не се уплашихме. Опълчихме се смело и решително на властимащите, разкривахме и спирахме измамите им, за което понесохме безброй удари. И устояхме, не можаха да ни пречупят. Не сме ли всичко това, за което българинът си мечтае вече почти 30 години – някой да се застъпи за него?

– Вие видяхте отвътре процесите в българската администрация, съдебна система. Какви са впечатленията Ви? Ако определим ситуацията най-меко казано за „несправедлива“, смятате ли, че сами можем да се справим с нея или ни трябва помощ отвън.

 • Ще я опиша така – мащабна корупция и тежки политико-икономически зависимости. За мен един от сериозните проблеми у нас е шуробаджанащината – назначаване на близки, роднини и приятели в държавната и общинската администрация. От една страна това лишава хора с качества да бъдат назначавани, а от друга води до зависимости и изпълнение на политически поръчки. Така наречените ни служби са тотално компрометирани, пълни с комунистически кадри и некадърници, които чукат с два пръста на клавиатурата. В съдебната система зависимостите произлизат от прекалено лесното назначаване на прокурори и съдии без необходимите качества, но които в замяна на “правилното” правообслужване се издигат шеметно в кариерата. За мен единственото възможно решение е сами да си изчистим къщичката, но това не може да стане без помощ отвън. Европейската прокуратура ще има много работа в България и много политици, които са се облагодетелствали от европейските публични средства ще се сдобият с обвинения. Това ще бъде първият удар, който ще отслаби статуквото и ще позволи на опозиционни политически сили да прокарват промени без да се страхуват от репресии.

– Мислите ли, че предстоящите избори ще бъдат честни?

 • Едва ли. Когато държавата е прогнила на всички нива е трудно да повярваш в честното провеждане на избори. Няма кой да следи и преследва купуването на гласове, което значи, че и на тези избори за пореден път ще се възползват от най-уязвимата и неинформирана част на обществото.

– Какво очаквате от вашето дело в Апелативния специализиран наказателен съд? Всички надежди за справедливост към ВКС ли са насочени. В тази връзка какво наложи смяната на адвоката Ви и поемането на защитата от Николай Хаджигенов?

 • Видяхте нарушенията, които бяха извършени от Апелативния спецсъд по нашето дело. Няма как да имам оптимистични очаквания след всичко видяно. Надеждите ни за справедлидост са насочени към ВКС. Адвокат Хаджигенов прие случая като лична кауза. Но тук е мястото отново да благодаря на Марин и Димитър Марковски за всичко, което направиха за мен на първата инстанция.

– Почтен човек ли сте?

 • Почтеността означава винаги да мислите и вършите това, което е правилно, без значение какви са последиците. И ето, днес аз понасям всички последици от това, че се кандидатирах за кмет на район „Младост” с гражданската мисия да спрем презастрояването и да направим кварталите зелени и удобни за хората. И нека близките и хората, които ме познават да кажат дали съм почтена. Въпреки всичката помия, която се излиза върху мен и Биляна Петрова, те останаха до мен. Мисля, че това е показателно за това, какво мислят за мен.
София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до ...

Туск за срещата на Г-7: Тежко изпитание!

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността ...

Жена от народа с минало в излишък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вагонът ...

Ердоган отлита за Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде във вторник на еднодневно посещение в Русия, потвърди ...

Радев: На Шипка на клеветата строшен бе зъбът

В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата ...

Десподов: Продължавам да бъда футболист на Каляри

Най-добрият български футболист за 2018 година Кирил Десподов отрече слуховете, че се разделя с Каляри. ...