Home » Здраве » Дерматолози посочиха кой бенки трябва да се отстраняват незабавно
Дерматолози посочиха кой бенки трябва да се отстраняват незабавно
Дерматолози посочиха кой бенки трябва да се отстраняват незабавно

Дерматолози посочиха кой бенки трябва да се отстраняват незабавно

Бенката или невусът, се формира от меланоцити – клетки, съдържащи меланин. Процесът на образуване на бенки се случва при човека през целия му живот.

Повечето бенки се срещат в тези части на тялото, които по-често попадат под въздействието на слънчевите лъчи или при придобиването на изкуствен тен в солариума. Какво да правим с бенките, обясняват експерти дерматолози?

Видове бенки
Има бенки, с които не е нужно да правите нищо! И те са болшинство. Те имат еднакъв цвят, не са травмирани от дрехите и не причиняват естетически дискомфорт. Но има и други бенки, които е желателно или наложително да се отстранят.

Първо, пациентът може да не ги харесва. Това важи особено за бенките по лицето. Може ли да се отървете от тях? Може и трябва. Но само в специализирано учреждение, където най-напред ще бъде извършен пълен преглед на бенката, а отстраненият материал ще бъде изпратен за хистологично изследване.

На второ място са тези бенки, които постоянно се закачат и търкат в дрехи, например колан или сутиен. Желателно е те също да бъдат отстранени, тъй като честото им травмиране може да доведе до трансформирането на нормална бенка в злокачествена!

Трето, т.нар. диспластични или меланомо опасни бенки. Те още от самото начало могат във всеки един момент да се От самото начало те могат по всяко време да се превърнат в един от най-опасните тумори – меланом! Следователно първо те трябва да бъдат премахнати и то незабавно.

Бъдете внимателни: всяка бенка може да стане меланом, ако се опитвате да се отървете от нея сами с помощта на така наречените народни методи. Процесът на образуване на меланома може да възникне дори след отстраняването на невус в козметичен салон. Запомнете, че само дерматолози специалисти имат право да отстраняват бенки.

Ако не ви харесва някоя бенка, най-голямата ви грешка ще е да отидете в салон за красота, където няма дерматолог.  Най-добре е с всичките си подозрения и страхове да отидете в медицинско учреждение – клиника, медицински център, където работят специалисти. Това е необходимо, за да може веднага след отстраняването на бенката да бъде проведено хистологично изследване на материала, с цел откриването на злокачествени новообразувания.

Кога е необходимо да бъдат отстранявани бенките?
Ако бенката се е изродила в злокачествен тумор, отстраняването му се извършва само в болницата и никъде другаде. В този случай всяко забавяне е неприемливо. На кои бенки трябва да се обърне първостепенно внимание, според дерматолозите.

наличието на асиметрия (бенката е неравномерна – едната нейна част е по-голяма от другата);
неравни граници на бенката;
цвят (променен, една част от бенката е по-светла от другата);
диаметърът на бенката надхвърля 0,5 cm.

Тревога трябва да предизвикват и кървенето, лющенето, сърбежа, бързото увеличаване на бенката. В никакъв случай не се самолекувайте при първите подозрения, че с някоя бенка нещо не е наред!

Здравите бенки, които не предизвикват съмнение нито за пациента, нито за специалиста, се отстраняват по няколко начина: използване на скалпел, медицински лазер, електро- или радио вълнова коагулация, под въздействието на студ (криодеструкция). При най-малкото съмнение за злокачествено прераждане лекарят насочва пациента към хирургично отстраняване на невуса.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар