Home » България » Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни

34 дни лятна ваканция се събират на депутатите през тази година. Съгласно парламентарния правилник те трябва да са в почивка от 1 до 31 август, но тъй като завръщането им зад банките се пада през уикенда, ще имат пленарно заседание чак на 4 септември.

Последният им работен ден за сезона пък ще бъде на 31 юли, когато в края на редовното заседание ще удари финалният за тази сесия парламентарен звънец.

Не е изключено обаче депутатите да бъдат привикани от шефката на НС Цвета Караянчева за извънредни заседания по време на полагащата им се по устав ваканция, пише в.“Монитор”.

Дали отдихът им ще бъде прекъснат зависи от президента Румен Радев, чиито намерения относно евентуалното налагане на вето върху промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадането на машинния вот за парламентарните и местните избори или върху актуалиацията на дръжавния бюджет, заради разходите за покупката на новите изтребители за ВВС F-16, все още не са ясни.

Крайният срок за предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс изтече в петък. Именно затова за вторник управляващите планират извънредно заседание на правната комисия, на което поправките за машинния вот трябва да минат и на второ четене. Целта е те да влязат по бързата процедура като първа точка в дневния ред за сряда (24 юли – бел.р.). От мнозинството се надяват, че ако Радев наложи вето върху промените, това да се случи още тази седмица и евентуално на 30 юли Караянчева да свика извънредно пленарно заседание, на което връщането на измененията за повторно разглеждане да бъде обсъдено и гласувано. Иначе крайният законов срок, в който президентът може да върне закона в НС, ще изтече чак около 8-9 август.

При това положение, ако държавният глава изчака до последно и наложи вето през август, депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си, за да се съберат на извънредно заседание заради машините.

Крайният срок за ветото, касаещо покупката на самолетите пък ще изтече около 11-12 август.

Така при възможно най-негативния за тях сценарий, в случая народните избрани ще трябва прекъснат ваканцията си за втори път, за да се съберат извънредно. Според управляващите обаче едва ли ще се стигне до такъв развой на ситуацията с оглед на това, че едно евентуално вето би създало риск за самия проект за модернизиране на ВВС, като забавяне на доставката на самолетите от САЩ или дори неговото оскъпяване.

По време на дебатите по темата в НС стана ясно, че ратифицирането на договорите трябва да мине до 31 юли, а самите оферти от американската страна са със срок на валидност между 3 и 5 септември.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

По-добре със споразумение, от колкото без такова

Вариантът със споразумение с Великобритания винаги е по-добър от варианта без споразумение. Това заяви председателят ...

Фаталната Диди: Хванах ножа, за да се защитя

24-годишната Даниела Стефанова от Костенец, която намушка смъртоносно своя приятел Тихомир Дринков-Тиши, не призна вината ...

Борисов: БФС може да си държи Михайлов още 100 години, няма да работим с него

Премиерът на България Бойко Борисов направи нов коментар за поисканата от него оставка на президента ...

Шотландия срещу споразумението с ЕС

Шотландската национална партия няма да подкрепи новото споразумение между Великобритания и ЕС. Това обяви шотландският ...

Mercedes-AMG C 63 минава на… 2.0-литров мотор

Следващото поколение на най-мощната и бърза C-Klasse ще се оборудва с 2.0-литров четирицилиндров турбодвигател вместо ...

Сирийските кюрди: Ще се бием!

Кюрдските формирования, влизащи в състава на коалицията „Сирийски демократични сили“ (СДС), ще окажат въоръжена съпротива ...