Home » Мнения » Дано е останала имунна система в българското общество

Дано е останала имунна система в българското общество

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публичните послания на лицата, упражняващи държавна власт, са достатъчно определящи както за лицата, така и за държавната власт. Може би най-голямата перверзия, на която е подложено българското общество, е повсеместно внушаваното разбиране, че важно е какво има отзад. Зависимистите предпоставяли видимостта. Тази отправна точка служи за алиби видимостта да е профанизирана до предели, непознати в новата ни история. Българският гражданин има право да чува грамотна, смислена и поне на средно ниво публична реч от своите управленци. Това кой от кого е зависим не е негов проблем.

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев представи своята концепция за развитие на прокуратурата, съответно философията си за наказателната политика на държавата. От текста със стойност на брошура, се откроява един водещ акцент. Господинът, кандидат-главен прокурор, е развил разбиранията си за борба с корупцията посредством иницииране на законодателни промени, касаещи декриминализацията на провокацията към подкуп по чл. 307 от НК. Струва ми се, че тази идея на г-н Гешев е ключова най-малко в три направления.

Първо, по отношение на декриминализацията генерално Гешев е улучил. Една от най-големите слабости на нашия Наказателен кодекс е свръхкриминализацията, с която законодателят компрометира критерия степен на обществена опасност. Борис Велчев задълбочено е разработил проблема и от кандидата се изисква само да успее да вникне какво е изложил евентуалния му предходник.

Второ, дискусията за наказуемостта на провокацията към престъпление е обект на тясно специализиран дебат, който, за сведение на г-н Гешев, отдавна е проведен. Ще заслужи всеобщо възхищение, ако подцени за момент медийните си обязаности и положи усилия да се запознае какво постановява българския съд и ЕСПЧ, както по отношение на провокацията към престъпление изобщо, така и в частност провокоцията към подкуп. За да не натоварвам излишно текста ще помогна на г-н Гешев.

Накратко, константно съдът счита, че ролята на разследващите органи е да разкриват престъпления, а не да провокират към такива. Дори и да са разкрили провокацията към престъплението, това не значи, че са разкрили престъплението. Дори се налага да докажат, че и без провокация, престъплението би било извършено.

Трето, по всичко личи, че зад идеята на Гешев за декриминализацията на провокацията към подкуп като панацея за борбата с корупцията, личи само един банален нагон за произвол и нищо повече.

Дано е останала имунна система в българското общество, за да продължава да съществува като такова.

Автор: Стефан Гайдарски

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Рецепта на деня: Тесто за пица по италиански

Любимата на всички пицата – кралицата на бързата храна със стотици вариации, но доброто тесто ...

Между пушек и огън

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Където ...

Баварският конкурент на Tesla Model 3

Концептуалният седан BMW i4, главен съперник на който ще се превърне Tesla Model 3, ще ...

Попето взел решението да се откаже от националния и заради сълзите на жена си

Капитанът на националния отбор на България – Ивелин Попов, обяви пред медиите какво го е ...

Кърджалийки си докарват до 800 евро от секс-чат

Почивки в Дубай и Турция, но не от неуморна работа, а от… се*с чатове. Оборотът ...

Ким Чен Ун ръководи десант

Председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун ръководи военните маневри за десант на ...