Home » Мнения » Дано е останала имунна система в българското общество

Дано е останала имунна система в българското общество

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публичните послания на лицата, упражняващи държавна власт, са достатъчно определящи както за лицата, така и за държавната власт. Може би най-голямата перверзия, на която е подложено българското общество, е повсеместно внушаваното разбиране, че важно е какво има отзад. Зависимистите предпоставяли видимостта. Тази отправна точка служи за алиби видимостта да е профанизирана до предели, непознати в новата ни история. Българският гражданин има право да чува грамотна, смислена и поне на средно ниво публична реч от своите управленци. Това кой от кого е зависим не е негов проблем.

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев представи своята концепция за развитие на прокуратурата, съответно философията си за наказателната политика на държавата. От текста със стойност на брошура, се откроява един водещ акцент. Господинът, кандидат-главен прокурор, е развил разбиранията си за борба с корупцията посредством иницииране на законодателни промени, касаещи декриминализацията на провокацията към подкуп по чл. 307 от НК. Струва ми се, че тази идея на г-н Гешев е ключова най-малко в три направления.

Първо, по отношение на декриминализацията генерално Гешев е улучил. Една от най-големите слабости на нашия Наказателен кодекс е свръхкриминализацията, с която законодателят компрометира критерия степен на обществена опасност. Борис Велчев задълбочено е разработил проблема и от кандидата се изисква само да успее да вникне какво е изложил евентуалния му предходник.

Второ, дискусията за наказуемостта на провокацията към престъпление е обект на тясно специализиран дебат, който, за сведение на г-н Гешев, отдавна е проведен. Ще заслужи всеобщо възхищение, ако подцени за момент медийните си обязаности и положи усилия да се запознае какво постановява българския съд и ЕСПЧ, както по отношение на провокацията към престъпление изобщо, така и в частност провокоцията към подкуп. За да не натоварвам излишно текста ще помогна на г-н Гешев.

Накратко, константно съдът счита, че ролята на разследващите органи е да разкриват престъпления, а не да провокират към такива. Дори и да са разкрили провокацията към престъплението, това не значи, че са разкрили престъплението. Дори се налага да докажат, че и без провокация, престъплението би било извършено.

Трето, по всичко личи, че зад идеята на Гешев за декриминализацията на провокацията към подкуп като панацея за борбата с корупцията, личи само един банален нагон за произвол и нищо повече.

Дано е останала имунна система в българското общество, за да продължава да съществува като такова.

Автор: Стефан Гайдарски

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Под кожата ни може да се спотайва неоткриван досега…

Откриването на напълно нови и неизвестни части от човешкото тяло е нещо много необичайно в ...

Рибар залови пираня на язовир „Пчелина

ибар улови нехарактерната за българските води пираня. Горки и синът му за пореден път били ...

Фалшивите лекарства у нас били мит

„Най-вероятно ще останат населени места без аптеки“, алармира Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз (БФС) ...

Огромна сума иззеха на Калотина

Митническите служители на Калотина са открили над 100 000 EUR у турска гражданка, която е ...

Реал Мадрид дръпна с 3 точки пред Барселона

Отборът на Реал Мадрид откри сезона с успех над корав съперник – 3:1 при гостуването ...

Пороен дъжд удави Истанбул (ВИДЕО)

Истинско бедствие се разрази в Истанбул в съботния ден. Мегаполисът беше потопен от пороен дъжд. ...