Home » Мнения » Да нахраним войника, бил той и професионален

Да нахраним войника, бил той и професионален

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И днес българският войник, макар и професионален, е „измокрен, гладен, уморен“. Това е основният извод за състоянието ни на армията ни.

Повече от 3500 войници са необходими за попълване на недокомплекта в българската армия. Това разкри преди месеци генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, пред журналисти в Ловеч по време на националната комуникационно-информационна кампания „Бъди войник“.

Висшият военен разкри, че недокомплект се е формирал от 2012 г. до 2015 – 2016 г., по различни причини, някои от които грешни решения.

Началната заплата на военнослужещите е около 900 лева, като получават и други бонуси и социални придобивки, каза още генерал-майор Михаил Попов.

Дори и при тези финансови условия няма желаещи да стават професионални войници. Това е обяснимо, ако само припомним, че дори и военните ни парашутисти не скачат с професионални кубинки. Те използват общовойскови, а преди скокове ги облепят с тиксо.

Това не пречи на ръководството на военното министерство да мечтае за връщането на наборната казарма.
Или можем да очакваме строят на армията ни да се състои от наборен-професионален-наборен войник.
„От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват“. Това заяви в събота министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Силовият вицепремиер разкри плановете на министерството на отбраната по време на Втория национален събор на запасното воинство в България, който се проведе в Крънската кория край Казанлък.

Според Каракачанов възстановяването на наборната военна служба е абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв.

Преди години ВМРО изготви промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, с които искат да се върне наборната служба.

В мотивите си воеводите посочиха, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас.

Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили, смятат от ВМРО.

Преди месеци Румен Кисьов, директор на дирекция Инфраструктура на отбраната, заяви, че наборната служба и въвеждането на военната повинност, съчетавайки я с професионалната армия, е единственото правилно решение за армията ни.

Кисьов отсече, че подготовката на наборната армия ще струва 160 милиона лева, докато професионалната – 480 милиона лева.

Той заяви, че има вариант, при който да се въведе така наречената единична подготовка. Спането ще бъде осигурено в казармени условия и общежития, а за желаещите и имащи възможност в домашни условия при строго спазване на разпределението на времето, учебния процес и специалните занятия.

Наборната служба трябва да е задължителна за всички мъже от 18 до 45 годишна възраст в рамките на 8-12 месеца, предложи Кисьов.
Армията ни продава имоти, а мечтае за наборници.
Няма да оценяваме подобно състояние.

През последните години министерството на отбраната ударно продава имоти – бивши казармени поделения и ведомствени апартаменти с мотива, че в тези градове вече няма гарнизони. Всеки експерт знае, че наборният войник през определен период на време трябва да минава запас. Тази практика не се прави у нас от години.

Според статистиката към 2002 година, когато у нас има наборна военна служба, показва, че у нас е има 5234 военни инвалиди. От тях само 655 са пострадали по време на война, останалите са пострадали в цивилната ни казарма по време на отбиването си на редовната наборна военна служба.

Само да припомним, че договорите за ремонт на бойните самолети буксуват, а модернизацията на пехотата ни е мираж.

Народът ни го е казал: Който не храни своята армия, храни чужда. Г-н министър, същото важи и за професионалната армия. За съжаление и днес българският войник е „измокрен, гладен, уморен“.

Трябва да му свалим шапка, че той продължава гордо продължава да спазва клетвата на дедите си.

Примерите от последните месеци дават надежда, че в редовете на армията ни служат достойни хора. Да се погрижим за тях първо….

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...