Home » Здраве » Д-р Милко Милушев: Нов метод без разрези решава кардинално проблема с хемороидите
Д-р Милко Милушев: Нов метод без разрези решава кардинално проблема с хемороидите
Д-р Милко Милушев: Нов метод без разрези решава кардинално проблема с хемороидите

Д-р Милко Милушев: Нов метод без разрези решава кардинално проблема с хемороидите

Консервативното лечение забавя процеса на развитие на хемороидалната болест, но не го спира

Д-р Милко Милушев завършва Висшия медицински институт-Пловдив през 1993 г. Специалност по хирургия придобива през 2015 г. След дипломирането си работи като участъков терапевт в Лъки през 1993-1994 г. От 1995 г. до 2008 г. е началник на Медицинската служба в Жандармерийска част-Пловдив към МВР. От 2008 до 2012 г. е на работа в хирургичното отделение в МБАЛ “Асеновград”. От 2012 г. работи в хирургичното отделение на водеща частна болница в Пловдив.  Провежда следдипломни квалификации в областта на спешната медицина, на медицината при бедствени ситуации и масови поражения, лапароскопско лечение на заболявания на храносмилателната система.

– Д-р Милушев, за кои пациенти с хемороидална болест е подходящ методът THD за безинцизионно (без разрези) отстраняване на хемороидите?
– Трансалната хемороидална дезартеризация (THD) е сравнително нов метод. Той е подходящ за пациенти с хемороидална болест от втори до четвърти стадий.

Трябва да отбележим, че заболяването има четири стадия на развитие. При първи стадий хемороидите са съвсем малки, не излизат от ануса, но понякога кървят по време на дефекация. При втори стадий се появяват при напъване, като след това се прибират сами. При трети стадий не се прибират спонтанно, но прибирането им е възможно с помощ. Четвърти стадий е най-тежката форма на болестта, когато хемороидите вече са трайно излезли извън аналния канал, с невъзможност да се приберат, може да има и пролапс (изпадане) на аналната лигавица.

При първи стадий се прилага консервативно лечение – с хапчета, свещички, мазила. При следващите етапи се прилага хирургично лечение. Има описани различни методи, всеки от които със своите достойнства и недостатъци.
– Ако при първи стадий се приложи такова консервативно лечение, може ли да се очаква излекуване на болестта, или тя само забавя развитието си?

– По принцип за появата на хемороидална болест трябва да има вродена слабост на съединителната тъкан, в случая – в стената на кръвоносните съдове. Често пациентите с хемороиди имат разширени вени на долните крайници и хернии.Хемороиди се появяват при наличие на допълнителни фактори като застоял начин на живот, седящи професии, хроничен запек, упорити диарии, бременност и др. Т.е. за появата на болестта причините са комплексни. Консервативното лечение обикновено забавя процеса, но не го спира поради изброените причини. Разбира се, при някои хора този процес е много бавен, при други – по-бърз.

Д-р Милко Милушев: Нов метод без разрези решава кардинално проблема с хемороидите

Д-р Милко Милушев
– Разкажете ни повече за метода THD.
– При метода се използва специално конструиран инструмент – анален спекум, в който е вграден доплеров ехограф. С този инструмент се откриват артериите, които доставят кръв до хемороидалните възли. Обикновено тези артерии са шест на брой и след идентифицирането им всяка от тях се прошива. По този начин се спира притокът на кръв до възлите. А хемороидите всъщност са разширени кръвоносни съдове – приличат на вариците на краката, с тази разлика, че при хемороидите не са точно вени, а синуси, които се намират между артериите и вените, като възглавнички, пълни с кръв.

Те имат отношение към задържането на фекалиите и на газовете, предпазват от травмиране аналните сфинктери и участват в контрола на дефекацията. Ако болестта е в тежките си стадии – трети и четвърти, особено при четвърти, когато има пролапс (изпадане) на лигавицата, тогава се прави една допълнителна манипулация, която се нарича мукопексия – излишната лигавица се нагъва със спираловиден шев и се издърпва в червото. Така се постигат две цели – ликвидиране на хемороидалния възел и едновременно с това – на лигавичния пролапс. И понеже се работи над зоната, където са рецепторите за болка и няма разрези, болката е минимална.

– А самата процедура под упойка ли се прави?
– Да, със спинална или с обща упойка. След операцията обикновено има преходен анален дискомфорт и чувство на недоизхождане, които бързо отминават. В следоперативния период е важно да не се допуска запек, препоръчва се диета, богата на течности и баластни вещества.

– Има ли пациенти, за които този метод е противопоказан?
– Всеки случай се преценява комплексно след преглед. Противопоказани са пациенти с тежки заболявания, при които рискът от операция е по-голям от очакваната полза от интервенцията, както и заболявания на ануса, като карцином например.

– Защо мъжете страдат по-често от хемороиди, отколкото жените?
– Мъжете упражняват по-често професии, свързани с повишено вътрекоремно налягане – вдигат повече тежести, упражняват седящи професии, като шофьорите например, при които има застой на кръвта в долните крайниците и таза.
– Казахте, че предразположение за развитието на хемороидалната болест е слабост на съединителната тъкан. Унаследява ли се това?
– Да, има вродено предразположение.

– Може ли да се профилактира тази слабост?
– Не, тя е генетично заложена. Но много важен всъщност е начинът на живот.

– След прилагането на метода възможно ли е да се появят отново хемороидите?
– По статистика след прилагането на този метод има 10% вероятност хемороидите да се появят отново – да има рецидив. Но това обикновено е при много тежки и запуснати случаи. Причината е, че понякога от малки странични разклонения на шестте артерии, които се лигират, може компенсаторно да се появят нови възли. Тези малки артерийки не могат да се открият с доплера.

– Зимата ли е рисковият период за появата на хемороиди, когато водим по-застоял начин на живот, наблягаме повече на месата и мезетата?
– По принцип хемороидалната болест е хронично заболяване и протича години наред. Зимно време, когато няма много пресни зеленчуци и плодове и се набляга повече на сухите и консервирани храни, се появява по-често и проблемът със запека, който е предразполагащ фактор и причина за изявата на хемороидалната болест. Макар че запекът е по-често срещан при жените, хемороидите са по-чести при мъжете, защото факторите, както казах, са комплексни.

– Много от нашите по-възрастни читатели се оплакват от хроничен запек, с който въпреки прилаганите методи за лечение не могат да се справят. Защо се получава така?
– При по-възрастните хора проблемите са много, но в случая важна причина е атеросклерозата на съдовете. Когато започне да с трада кръвоснабдяването на чревната стена, червата стават по-лениви. Оттам се появява и упоритият запек при възрастните хора. В този случай може да помогне богатата на фибри храна – сурови плодове и зеленчуци, ядки, приемът на повече течности, както и активният физически режим.
Милена ВАСИЛЕВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар