Home » Мнения » Д-р Калоян Методиев: ГЕРБ посяха ветрове и сега ще жънат бури

Д-р Калоян Методиев: ГЕРБ посяха ветрове и сега ще жънат бури

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако премиерът не вземе радикални мерки – лошо. Ако вземе радикални мерки – пак лошо. Става въпрос за ключови фигури от партията и правителството. Въпросът е кой ход ще е с по-малка степен на поражения, а не с кой ход може да се излезе от ситуацията.

– Г-н Методиев, как само за няколко дни жилищата и имотите на властта се оказаха централна тема в България, която е коментирана от всички?

 • Първо, преди малко Борисов обяви, че ГЕРБ е създадена като партия за борба с корупцията. Само че към днешна дата те се превърнаха в символа на същата тази корупция в общественото съзнание.
  Второ, нека си зададем аналитично и критично въпроса: кои точно са комунистите, които обвиняват управляващите за собственото са самозабравяне. Книгата „Фермата“ на Оруел ми се струва, че най-добре описва създалата се ситуация.
  Трето, не могат да затворят темата, нито да обвинят някого в хибридни атаки, защото разкритията дойдоха от американска държавна медия, каквато е „Свободна Европа“. Всичко изглежда заковано.
  Четвърто, видя се, че с тази агресия, атакизация на поведението, се посяха ветрове и сега ще се жънат бури. Динамизират се нещата и ни чакат интересни седмици.

– Тоест, няма да има затишие на тази тема?
– Дори да има временно затишие нещата са стигнали до точка при която тя не може да бъде забравена, нито потулена с палиативни мерки. Ще трябва или да се реши радикално въпроса или той ще потопи кампанията на партията. При всички случаи нещата са стигнали до момент при който върху нея има много тежко петно.

 • От изявленията, които бяха излъчени по медиите, като че ли самият Борисов бе учуден и изненадан от това, което се случва?
  – Борисов не спира с емоционалните изявление в последните 24 часа. Вижда се, че не му е приятно от това, което се случва. Той е в една от най-некомфортните ситуации в момента. Ако не вземе радикални мерки – лошо. Ако вземе радикални мерки – пак лошо. Става въпрос за ключови фигури от партията и правителството. При всички случаи ще трябва да се претърпят някакви загуби оттук нататък.

– Предвиждате да има промяна в конфигурацията или…?
– Да. Трябва да се направи нещо съществено като отстраняването на Цветанов, на правосъдния министър, ако иска да се затвори въпроса в публичното пространство, но това вече ще разклати и партията и правителството, така че в случая въпросът е кой ход ще е с по-малка степен на поражения, а не с кой ход може да се излезе от ситуацията.

 • Има ли такъв ход, който би бил с по-малко поражения… печеливш?
  – Не виждам към днешна дата. В краткосрочен план това е отстраняването на всички замесени, а в дългосрочен план е прочистване на партията, защото това е върха, а предполагам и по места нещата не са по-розови. Трябва да минават в опозиция. Трябват години, за да се изчистят подобни процеси, явления, когато завладеят определена структура.

– Към друга тема, която е от седмицата, предстоящата коалиция ГЕРБ-СДС, обявиха, че ще се явят заедно на европейските избори през май. На кого ще донесе това позитиви и на кого негативи?
– Позитиви не може да има поради фактите. СДС не присъства по никакъв начин на социологическата карта. Негативите ще ги отнесе ГЕРБ, защото проявява слабост като търси партньорства зад които да се скрие. Това е по-думите на самите ГЕРБ през последните 10 години: силните не правят коалиции. Виждате, че скандалите в СДС започнаха още преди да е обявено официално каквото и да е решение. Те ще продължат и по време на цялата кампания. Колкото и да са малки, те вече създават напрежение и донасят негативизъм.

– Самият Борисов каза, че ще им даде две избираеми места. Това ли е възможността за СДС да се възвърне на политическата сцена?
– Не може да се върнеш на политическата сцена с подаръци, подаяния или нещо, което ти е дадено. Ти трябва сам да си го изработиш. То е като в живота, ако не си си го изработил, ако ти е дадено, в крайна сметка фалираш. Това е много близко до историята с апартаментите и забогатяването на участниците в този сюжет. Отделно не съм сигурен вече какво точно означава „избираеми места“ при така създалата се ситуация. Много силна негативна вълна, и масирана, се надигна в обществото.

– Скандалът с апартаментите на властта и коалицията ГЕРБ-СДС, нека не забравяме и разделението в БСП, как ще се отрази на предстоящите избори, според вас?
– Европейските избори вече станаха интересни. Първо, с новата динамика, която се внесе. Имаме голяма интрига за първото място. Имаме скандали в управляващата коалиция. Имаме много неясноти с по-малките формации, с партньори. Тоест, очаква ни интересна кампания, динамична, агресивна и предполагам, че ще има изненади в крайния резултат.

– Тоест може да очакваме наказателен вот?
– Със сигурност. Наказателният вот дреме в обществото. Започнала е тихата съпротива. Въпросът е по какъв начин ще се излее. Тогава имаме три почивни дни. Да не забравяме, че това може да повлияе на активността, но ако хората се мобилизират, ако кампанията е с по-голям залог, има по-голяма активност, има вероятно този наказателен вот да се прояви.

– Самият Борисов каза, че ако партия ГЕРБ загуби европейските избори, ще подаде оставка. Възможно ли е това да е неговият ход?
– Да. Мисля си, че това е логичният ход за всеки един политически лидер, при загуба на изборите да се оттегли. Въпросът е, че има форсмажорна ситуация в самата ГЕРБ. Те по никакъв начин не желаят да излизат от властта, въпреки че две години сме свидетели на огромни скандали. Искат да изкарат мандата до край, но това ми изглежда все по-малко вероятно на фона на случващото се.

Интервю на Георги Софронов

Радио Шумен

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Истинската цел на истерията около Полфрийман

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...

Невероятно зрелище със седем гола и Интер отцеля

Отборът на Интер си тръгна с трите точки при гостуването си на Сасуоло в невероятно ...

Как Русия насажда руска идентичност на Крим

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Опитите ...

Русия строи ядрена инсталация в Сърбия

По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград бе подписано междуправителствено споразумение ...

E63 S вдигна 336 км/ч за 3 км (ВИДЕО)

Германското тунинг ателие Brabus публикува видео на доработен Mercedes-Benz AMG E63 S, който успява да ...

Три силни коза за Локо Пд срещу ЦСКА

Със силни козове разполага Локомотив Пловдив в предстоящия сблъсък с ЦСКА. „Смърфовете“ приемат столичани днес ...