Home » Свят » Чук срещу скалпел: Сравниха МиГ-21 с Ф-22

Чук срещу скалпел: Сравниха МиГ-21 с Ф-22

В интернет се появи сравнение на изтребителите МиГ-21 и Ф-22. Експертите признават, че въпреки значителната разлика в поколенията на тези машини, МиГ-21, разработен през съветските години, при определени обстоятелства може да е за предпочитане пред по-модерния американски “Раптор”.

Изданието Мilitary Watch Magazine нарича МиГ-21 лек евтин и стар самолет, а американският Ф-22 “Раптор” – скъп и тежък, нов и сложен. Отбелязва се, че първоначалната поръчка за американските изтребители е намалена със 75 процента поради високите разходи за тяхната експлоатация и поддръжка, пише „Поглед Инфо“.

“Овладяването на управлението на Ф-22 е скъпо, тъй като за изтребителя са необходими стотици милиони долари за закупуване и обслужване. Изтребителят често се сравнява със скалпел заради комбинацията от точност и деликатност. Ф-22 е прецизен инструмент, на който можете да разчитате, когато се използва правилно. Въпреки това, той прекарва голямо количество време на земята”, се казва в статията. И на земята изтребителят става лесна и същевременно много скъпа мишена. Минимизирането на времето, прекарано на земята, остава важен атрибут за въздухоплавателното средство във военно време, но Ф-22 не само изисква много време за поддръжка, но също така е склонен към редица повреди.

Мilitary Watch Magazine сравнява МиГ-21 с обикновен, но ефективен чук. По-специално, това се отнася до високата надеждност на машината и способността ѝ да изпълнява голям брой полети на ден с минимална поддръжка, което отличава този изтребител от капризния „американец“. Ф-22 е чувствителен към дъжд, неблагоприятни метеорологични условия и изисква идеални писти, а МиГ-21 работи при всякакви условия. Освен това може да извършва бойни мисии 20 пъти по-често от Ф-22, което позволява да се доставят повече боеприпаси и да се нанасят повече удари срещу противника при продължителен конфликт.

Пример за предимствата на МиГ-21 е войната в Сирия, при която надеждната и непретенциозна машина, която не изисква високо ниво на обслужване и е в състояние да направи голям брой полети, беше дори по-полезна от по-напредналите, но сложни платформи. “Въпреки че Ф-22 може да бъде 100 пъти по-скъп от МиГ, в такава ситуация той ще действа много по-зле и вероятно ще остане на земята няколко седмици поради липса на резервни части. Сложните изтребители като “Раптор” може да останат в неравностойно положение в случай на голяма продължителна война”, се казва в публикацията.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...