Home » България » Чудо! Продавачка на плодове и зеленчуци победи НАП
Чудо! Продавачка на плодове и зеленчуци победи НАП
Чудо! Продавачка на плодове и зеленчуци победи НАП

Чудо! Продавачка на плодове и зеленчуци победи НАП

Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без касов апарат спечели на първа инстанция дело срещу Националната агенция за приходите. Решението е на административния съд. С постановлението си магистратите отмениха запечатването на открития щанд от данъчните до окончателното решение на спора.

Служители от Агенцията по приходите направили проверка през ноември миналата година на пазара на улица „Младежка“ в Пловдив дали за продажбите от сергиите се издават касови бележки, предава БНТ.

Инспекторът от НАП си купил от Величка Колева 770 грама ябълки за 1 лв и 31 стотинки. Но за покупката си не получил касова бележка.

Величка Колева казва, че няма фискално устройство, защото предлага плодове и зеленчуци от дворното си място в село Стоево. Тя сама ги отглежда и според закона за ДДС не е задължена да регистрира продажбата им.

Без устройство за отчитане на оборота и без документ, че е регистриран земеделски производител обаче, жената получила акт и заповед сергията и да бъде запечатана за 10 дни.

„Притеснението беше голямо, разболях се, може да не е кой знае колко глобата, обаче за мен това е нещо, защото аз сама се трудя“, споделя Величка Колева.

Със семейна подкрепа жената обжалвала заповедта в Административния съд. Пред магистратите тя представила документ, подписан от кмета на Стоево, че е производител на ябълки, круши, бадеми, орехи и зеленчуци, които отглежда в двор от един декар.

„Цяло лято съм пътувала с две чанти, за да изкарам два лева за семейството си“, казва жената.

В решението на съда е записано, че пазарът на улица „Младежка“ не е борса или стоково тържище, а открити щандове и затова производителите могат да продават без касов апарат.

„Ще продължим да го правим, не ни е страх не се плашим“, заяви Христо Колев.

Запечатването на сергията е спряно, а данъчните са осъдени да плятат 510 лв разноски по делото. От НАП заявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд, а редовните проверки на пазара ще продължат.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар