Home » България » Чобанов от Биволъ: От не е страшно стигнахме до тероризъм? Каква еволюция..

Чобанов от Биволъ: От не е страшно стигнахме до тероризъм? Каква еволюция..

“Притеснява ни това, че нашата работа се затормозява от същата тази поредица от атаки. Не е започнал Гешев, няма и да приключи той предполагам, тъй като нашата работа е неизменно свързана с разкриване на безобразия на властта. Тъй като в България прокуратурата е овладяна, хайде да не, да го кажем една краставица пълна с 98% вода, може да се върна към процентите после. Знаете, че това е наистина фактор в България, който минира всякакво развитие на правовата държава. Това Кевин Бут много добре го е усетил и предал в неговия филм“, това заяви главният редактор на сайта “Биволъ“ Атанас Чобанов в предаването “ДЕНЯТ с В.Дремджиев“ по ТВ+.

“Става въпрос за мутризиране на държавата и за методите на мутрите, които не са си отивали от властта де факто, но сега вече поемат цялата власт и искат да унищожат малкото свободни разследващи медии. “Биволъ“ винаги е работил с конфиденциална информация и с чувствителна информация. Още от самото си създаване станахме партньори на “УикиЛийкс“, изключително добре сме запознати с методите за пазене, за обработване и публикуване на такава информация“, сподели главният редактор на “Биволъ“.

Обяснението на Чобанов за появата на файла “За Биволъ“: “Има две обяснения. Едното е нещо като двойното дъно на камионетките от Костинброд. Нали си спомняте? Имаше и такива изявления на прокуратурата. Тоест пълна измишльотина на прокуратурата. Другото е, че, ако наистина са успели да криптират компютъра на този хакер Кристиян, той може просто да е чел нашите статии, тъй като това, което твърди прокуратурата, са герои на наши статии и публикации отпреди месеци и години“.

“Ние нямаме никакъв контакт с този Кристиян, нито един от нашите журналисти, нито пък с фирмата, за която научихме от медиите. Получихме файла, както всички други редакции, които са го получили, но не бяхме първите, които го анализираха и публикуваха информация, че има такова нещо. Ако не се лъжа “Капитал“ го направи, което обяснява защо медиите от “Икономедиа“ на Иво Прокопиев са другите визирани от Гешев“, заяви Чобанов.

“Ние направихме обаче нещо много важно, което мисля, че вбеси властта. Направихме система, с която гражданите могат да проверят по достатъчно защитен начин дали тяхното ЕГН е изтекло и в кои файлове. Това разкри фактически мащаба на проблема, тъй като хората виждат докъде е довела немарливостта на държавните институции, които трябва да пазят техните лични данни. Могат да заведат масово дела и да пратят сигнали до Комисията за защита на личните данни. Мисля, че това вбеси наистина властта, която се опита да замаже. Спомняме си изявленията на Явор Колев, че тези данни ги има в Интернет така или иначе, че не е толкова страшно, много важно. Сега пък стигнахме до тероризъм? Представете си каква еволюция.

“Тази търсачка, която дава възможност на хората да се уверят в мащаба на нещата е основната причина да бъдем отново на мушката на прокуратурата. Очакваме всичко. Очакваме арести, обиски и така нататък. Това е положението, продължаваме да работим“, коментира той.

“Това, което видях е, че първо е имало теч на информация до медиите, но с парола. Две медии присъдружни на властта, а именно ТВ “Европа“ и “Нова телевизия“ ги показаха в открит текст, без затъмняване, заличаване, и линка за сваляне, и паролата, което абсолютно безотговорно. Знаете, че световните медии, които работиха с “Панамските документи“, не изтекоха никакви документи извън тези, за които се бяха разбрали. Нито паспорти, нито лични данни на хора, които не са замесени в корупционни действия, а те са в тези “Панамски документи“. Така че това безотговорно отношение, аз не мога да си го обясня по други начин освен с изключителна мърлящина, защото другото обяснение е наистина конспиративно вече“, добави още Чобанов по темата с изтеклите от НАП лични данни на милиони български граждани.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Нинова: Тома Белев хвърли петно върху България

Изказването на Тома Белев, че “Най-евтино са пътували евреите в конските вагони –напълно безплатно“, е ...

Тайван залага на смарт технологии в здравеопазването

„Диференциацията и бързото приспособяване в процеса на навлизане са двата основни проблема пред стартиращите компании ...

Всички европейци обичат армиите си – освен българите

Всички европейци обичат армиите си, освен българите. Това сочи проучване в 28-те страни членки на ...

Венци Стефанов: Не сме виновни за бъркотията във футбола ни

Президентът на Славия Венци Стефанов продължава да е компетентен по всички проблеми на родния футбол. ...

Как се сформират осакатени позиции по международни въпроси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Изявленията ...

Кремъл към Анкара: Не се месете в Сирия!

Турция не трябва да се меси в главния сирийски въпрос, а именно намирането на политическо ...