Home » България » Чистотата на водата на София стига до прокуратурата, МЗ и Фандъкова

Чистотата на водата на София стига до прокуратурата, МЗ и Фандъкова

Пресконференция на тема „Непрофесионални решения на „Софийска вода“ АД и КЗК водят до здравен риск за населението“ даде днес Симеон Славчев, общински съветник от „Политическа група 5“ и зам.-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, ресорната комисия, която отговаря за „Софийска вода“. В пресконференцията участваха и проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН, работещ по проект Национална научна програма „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия”.

Поводът за пресконференцията е казусът с пречистването на питейната вода на София, с който ФАКТИ Ви запозна в серия от публикации. Припомняме, че досегашният доставчик на пречистващия коагулант е отстранен от обществената поръчка, спечелена от нов продукт, неизползван досега в такъв мащаб, какъвто е пречистването на водата на София. В крайна сметка наскоро КЗК потвърждава решението на „Софийска вода“ АД за победителя в конкурса.

„Бях длъжен като общински съветник да реагирам и затова свикахме днешната пресконференция. Целта не е да плашим някого, целта е, напротив, да се вземат превантивни мерки. Трябва ясно да се каже, че новоизбраният продукт все още не в системата на „Софийска вода“, но ако не бъдат взети мерки, рано или късно той ще тръгне в системата на „Софийска вода“, което искаме да предотвратим. На тази база правим следните искания:

  1. Прокуратурата да направи проверка на цялата документация по обществената поръчка, проведена от „Софийска вода“ АД за доставката на въпросния коагулант. Трябва ясно да се види дали това вещество има тези характеристики, дали съвпада и съответства на БДС и затова призоваваме прокуратурата да се самосезира. Ако тя не се самосезира, персонално, лично аз ще я сезирам.

  2. Министерството на здравеопазването да възложи на сертифицирана лаборатория цялостен химичен анализ на използваните съединения в избрания гръцки продукт за пречистване на софийската питейна вода с цел опазване здравето на населението.

  3. Призовавам кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да направи своя проверка в „Софийска вода“ и незабавно да се запознае с конкретните факти, доколкото знам тя разполага с цялата информация и да излезе със становище. Очаквам реакцията на кмета на „Столична община“. Темата с качеството, чистотата на водата в София е част от националната сигурност. Очаквам реакция на кмета, каквато аз до този момент персонално не виждам.

Ако тези институции не се задействат, няма някаква бърза, спешна реакция, моят механизъм като общински съветник е да предизвикам извънредно заседание на ресорната комисия инженерно-инфраструктурно и енергийно планиране, а оттам и извънредно заседание на СОС. Това ще направя, ако институциите в най-кратки срокове не се задействат“, каза днес Симеон Славчев.

От своя страна Галя Бърдарска добави:

„Благодаря на общинския съветник Славчев, че се обърна към експерти, да чуе нашето мнение, защото четейки протоколите на „Софийска вода“ по избора на тази обществена поръчка и решението на КЗК, един човек, който се занимава с пречистването на питейни води вижда ужасяващата липса на експертиза. Няма конкретно да защитавам отстранените фирми с техните възражения. Длъжна беше КЗК да назначи експертиза по всички техни възражения, да се получи експертно мнение, а не да копира отговорите на „Софийска вода“ АД. Пресконференцията ни е с цел да предпазим ползването на този продукт, докато той не се изследва“.

Подобна теза изказа и проф. Емил Бурназки.

ФАКТИ ще продължи да следи казуса.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...

Експерт: Не вземайте бързи кредити

С оглед на разпространяващите се индикации за възможна евентуална бъдеща световна икономическа криза и рецесия ...