Home » Бизнес » Булгаргаз очаква по-евтин газ през юли

Булгаргаз очаква по-евтин газ през юли

Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените на синьото гориво през есенно-зимния период. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов за БНР.

Той посочи, че през следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, който ще е по-евтин от получавания по дългосрочния договор с руската компания „Газпром експорт“. Планира се количествата – вероятно над 50 милиона кубични метра, да бъдат доставени през зимния период. Павлов увери, че „Булгаргаз“ стриктно изпълнява договора с „Газпром експорт“, според който българското дружество е задължено да приема определени количества през летния период.

В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик, увери той, но отказа да коментира информация за цената на купения газ.

Павлов посочи, че „Булгаргаз“ има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Очаква се от юли синьото гориво да поевтинее с около процент, по думи на директора на „Булгаргаз“. Той обаче не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите.

Относно намерението на топлофикациите да искат увеличение в цената на топлоенергията Павлов коментира, че със сигурност цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия. „Всички наши усилия са насочени към намаляване цената на газа. Но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия“, обясни той.

Той посочи, че топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас и Враца са проблемни клиенти на „Булгаргаз“, тъй като се затрудняват с погасяването на задължения си. По думи на Павлов това влияе негативно върху финансовата стабилност на „Булгаргаз“, защото техните постъпления съставляват над 40% от паричния поток на компанията.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Четирима пострадаха на път за погребение

Четирима души пострадаха в пътен инцидент на пловдивския булевард „Марица Юг“ на път за погребение. ...

Столичните общински съветници не работят, отдали са се на агитация

Столичният общински съвет отново не работи, тъй като част общинските съветници участват в кампанията за ...

Наоми Кембъл на 49 г.! (СНИМКИ)

Прелестната Наоми Кембъл, която има над 40-годишна кариера, навърши 49 години на 22 май. Тя ...

Мъж хвана жена си в изневяра след глоба

Глоба за нарушение, придружена със снимка от камера за контрол на скоростта, разруши семейство от ...

ВМРО: Цензура! БНТ спря предизборен клип на Ангел Джамбазки с безумни аргументи

Съгласно споразумение с БНТ ВМРО има право на безплатно еднократно излъчване на клип до 40 ...

Сръбски министър се разминал със смъртта

Сръбският външен министър Ивица Дачич се е намирал в президентския дворец в сомалийската столица Могадишу ...