Home » Бизнес » Булгаргаз очаква по-евтин газ през юли

Булгаргаз очаква по-евтин газ през юли

Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените на синьото гориво през есенно-зимния период. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов за БНР.

Той посочи, че през следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, който ще е по-евтин от получавания по дългосрочния договор с руската компания „Газпром експорт“. Планира се количествата – вероятно над 50 милиона кубични метра, да бъдат доставени през зимния период. Павлов увери, че „Булгаргаз“ стриктно изпълнява договора с „Газпром експорт“, според който българското дружество е задължено да приема определени количества през летния период.

В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик, увери той, но отказа да коментира информация за цената на купения газ.

Павлов посочи, че „Булгаргаз“ има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Очаква се от юли синьото гориво да поевтинее с около процент, по думи на директора на „Булгаргаз“. Той обаче не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите.

Относно намерението на топлофикациите да искат увеличение в цената на топлоенергията Павлов коментира, че със сигурност цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия. „Всички наши усилия са насочени към намаляване цената на газа. Но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия“, обясни той.

Той посочи, че топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас и Враца са проблемни клиенти на „Булгаргаз“, тъй като се затрудняват с погасяването на задължения си. По думи на Павлов това влияе негативно върху финансовата стабилност на „Булгаргаз“, защото техните постъпления съставляват над 40% от паричния поток на компанията.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Тялото на тази смърт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Римското ...

Бой след 7-часово закъснение на полет (ВИДЕО)

Силно изнервени пътници предизвикаха бой в самолета на американската авиокомпания Delta. Причината е, че полетът ...

2 куршума спрели убиеца Мартин, повдигат му три обвинения

Два куршума в краката са спрели бягството на 21-годишния Мартин Трифонов при залавянето му в ...

Това надхвърля всички възможни гадости

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Скъпи ...

Вижте как полицаи принудиха два мощни джипа да карат с 80 км/ч ВИДЕО

Два мощни джипа не смеят да превишат и с км максимално допустимата скорост от 80 ...

Една шепа земя, а проявите на жестокост са потресаващи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Онзи ...