Home » България » БСП: Всеки трети българин е в риск от бедност

БСП: Всеки трети българин е в риск от бедност

Данните за бедността и неравенството в България са стряскащи. Темата за доходите на хората трябва да ни интересува всеки ден. Над 2,3 млн. българи са изложени на риск от социално изключване и бедност. Това е всеки трети българин. Това каза по БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска.

Тя добави, че миналата седмица са излезли официални данни, че над 50% от всички работещи българи получават под минималната работна заплата, а други 26% до 1000 лева. По думите ѝ половината от парите си българите дават за данъци, осигуровки, акцизи и на практика държавата си ги взима обратно.

„На 53% от българите, които работят, им остават само по 250 лева на месец“, добави Клисурска. Тя припомни, че през юли се очаква да скочат отново цените на тока и парното, а през последната половин година са се вдигнали всички стоки от първа необходимост.

„Радвам се, че преди дни от ДПС излязоха със сходно на наше предложение за намаляване на ставката на ДДС за хляба, а председателката на групата на ГЕРБ говори за ставката на ДДС за лекарствата, но финансовият министър и министър-председателят казаха, че няма да се пипат данъците“, каза Клисурска.

Тя напомни, че България все още е парламентарна република и не е правилно премиерът или министрите да се месят в работата на народните представители. По повод пакета от законодателни инициативи на левицата, Клисурска каза, че ще бъде променен Законът за данъка на доходите на физическите лица.

Тя обясни, че по 50 лв. за всяко дете ще остават в родителите на месец, които ще бъдат приспадани от ДОД. Това на практика е данъчна преференция за работещите млади семейства. С данъчни облекчения за младите семейства с деца, които са работили последните години и са внасяли осигуровки, ще остане в повече доход от 600 лв. на година.

„Това ще струва на бюджета около 300 милиона лева“, обясни Клисурска и добави, че социалният пакет на социалистите няма да се отрази сериозно на бюджета на държавата.

„Отново внасяме искане за преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение от 1 юли отново на ток, парно и топла вода“, заключи Клисурска.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Смразяващи подробности за клането в Петрич

54-годишният Васил Василев, който едва не уби жена си днес около обяд в Петрич, вече ...

Мъж наръга няколко пъти съпругата си в Петрич

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При ...

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до ...

Туск за срещата на Г-7: Тежко изпитание!

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността ...

Жена от народа с минало в излишък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вагонът ...

Ердоган отлита за Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде във вторник на еднодневно посещение в Русия, потвърди ...