Home » България » БСП пита за парите на медицинските сестри

БСП пита за парите на медицинските сестри

„Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването- какви са причините за намаляването на средствата за медицинските специалисти от 50 млн. лв. на 6 млн. лв.? Питаме и МС- какво е неговото отношение към сериозния проблем със заплащането на медицинските кадри, който води до изтичането им в чужбина“. Това заяви пред медиите в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

Той обясни, че вече 6 месеца сме свидетели на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които искат: достойно заплащане на труда; премахването на статута на търговски дружества на държавните и общинските болници; промяна в Закона за съсловните организации, даваща възможност за защита на конкретните интереси на различните групи от специалисти; да се даде възможност за кариерно израстване на специалистите по здравни грижи. По думите му всичко това се случва на фона на липсващи над 20 000 медицински сестри и над 4 000 акушерки. „БСП още от първите дни на това НС многократно поставя въпросите за промяна в структурата на управление на здравеопазването и достойното заплащане на кадрите, които работят в него“, каза още той.

Проф. Михайлов заяви, че сега ставаме свидетели на два факта, които си противоречат – с Постановление на МС от 10.04.2019 г. се отпускат 50 млн. лв., насочени към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата, а един месец по-късно, на 09.05.2019г., с Постановление 111 и то в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв. Проф. Георги Михайлов наблегна, че думите „Има 50 млн. лв. в системата“, са били използвани от управляващите до миналия месец като аргументи в редица случаи.

Проф. Михайлов припомни, че БСП, в лицето на своя председател, многократно е предлагала създаването на междупартийна парламентарна група за решаването на кризисните проблеми в българското здравеопазване, защото то е надпартийна кауза. „До момента нямаме отговор на нашето предложение и проблемите, които са в здравеопазването вървят като лавина един след друг – плачевно състояние и затваряне на отделения в общински и областни болници, липса на увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Всички тези проблеми няма да бъдат решени докато не се обърне внимание на фундамента на системата – нейното управление“, заключи проф. Георги Михайлов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Българите предпочитат домашна ракия и да простират на балкона

Българинът остава близо до традицията и над две трети от пълнолетните българи са буквално на ...

Консумацията на фаст фууд намалява тестостерона

Само един хамбургер може да намали с 25% количеството на „мъжкия хормон“ тестостерон, който се ...

Левски продължава да следва Лудогорец

Левски взе трудна победа при домакинството си на Арда Кърджали в мач от 13-ия кръг ...

Пеликан влезе в ресторант и… (ВИДЕО)

Клиентите на австралийски ресторант останали потресени, когато пеликан влязъл и съвсем невъзмутимо се наредил на ...

Виктория проговори за интимния си живот с Дейвид Бекъм

Виктория Бекъм се слави като жена без чувство за хумор, или по-точно като дама, която ...

Приоритетите на Инж. Добромир Добрев за Горна Оряховица

Надграждане на съществуващите социални услуги, за да бъдат включени по-голям брой потребители е един от ...