Home » България » БСП: АПИ се подиграва с проверката за пътищата

БСП: АПИ се подиграва с проверката за пътищата

„Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) открито се подиграва с българските избиратели“. До това заключение стигна eвродепутатът от БСП Елена Йончева на пресконференция в централата на партията, посветена на качеството на българските пътища и магистрали.

По думите на Йончева АПИ се опитват да прикрият случая с проверката на българските пътищата и магистрали от европейска независима лаборатория. Тя посочи, че до настоящия момент АПИ отказва да даде разрешение за взимане на проби на българските пътища и магистрали за тяхното предоставяне в независима европейска лаборатория.

Вместо разрешение да бъдат взети проби, АПИ предоставя документи със запознаване на проектите на точките за анализ. „АПИ се подиграват с нас, правят го открито, правят го безцеремонно“, възмути се социалистката. Тя допълни, че проектите щели да бъдат необходими, след като имат необходимите лабораторни изследвания, за да се види точно какво е било направено.

„Какво крие АПИ, какво крие държавата“, запита Йончева, според която българските пътища в последните пет години са в перфектно състояние – по документи. Тя напомни, че лабораторните изследвания ще покажат, че пътищата ни съдържат неподходящи материали, както и ниско ниво на сцепление.

От АПИ изисквали от тях да се предоставят имената на българските инженерни експерти. Според социалистите, те щели да бъдат подложени на цялата машина за сплашване с каквато разполага ГЕРБ. Затова червените ще сезират европейските институции за начина, по който се укрива информация от българския данъкоплатец и българския народен представител.

Думите ѝ идват дни след като от АПИ заявиха, че цял месец са били предоставили възможност на БСП да погледнат исканата техническа документация за строителството на големи пътни проекти, но от левицата не дошли да ги погледнат.

От своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски посочи, че в последните два дни се вижда опит от представилите на АПИ и депутатите от ГЕРБ за поредно укриване и приключване за исканата от червените проверка.

Той припомни всички искания на социалистите от АПИ за извършване на независима експертиза. Отговорът от агенцията бил, че трябва да се посочат пътните инженерни експерти, които да извършат проверката, да се дадат имената на лабораториите и да се реши какво трябва да се направи.

От БСП обещаха, че ако им се предостави възможността да бъде извършена техническа експертиза от независима европейска лаборатория, те ще предоставят имената на инженерните експерти. Но ако се предоставят имената на експертите, имената на европейските лаборатории, никой няма съмнения на какъв натиск ще бъдат подложени, посочи Свиленски.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ральо Ралев може да излезе на свобода срещу 3 бона

Ральо Ралев може да излезе от ареста срещу 3 хиляди лева гаранция. Преди дни, по ...

Зверско убийство до село Росина

Криминалисти от РУ-Търговище хванаха мъж, застрелял две кучета в землището на търговищко село, съобщиха от ...

Делото срещу Баневи тръгва през септември

Разследването срещу Николай Банев и семейството му приключи и делото трябва да започне на 24 ...

МВР реши как да открие самоличността на убитите от Негован

Сред хората, които не са взели пенсията си в последните месеци, търси МВР мъжа, открит ...

САЩ са били готови да плащат по 600 млн. USD на година

Въпросът за придобиването на остров Гренландия от САЩ е стигнал дотам, че е обсъждана цената, ...

Какво се случва с нас, когато пием кола?

Газираните напитки са може би най-популярните в света, но първенец сред тях е колата. Хората ...