Home » Свят » Британците напускат ЕС до 12 април

Британците напускат ЕС до 12 април

Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз най-късно до 12 април, в случай че британските депутати отхвърлят за трети път сделката с общността при вота следващата седмица. Ако споразумението, постигнато от премиера Тереза Мей, бъде гласувано, то отсрочката за Брекзит ще бъде до 22 май. Това решиха европейските лидери на заседание в Брюксел, съобщава Би Би Си.

Европейският съюз ще даде на Великобритания отсрочка в преговорния период за Брекзит, но дължината на отлагането ще зависи от това дали Тереза Мей успее да прокара в парламента споразумението за напускане на ЕС, се казва в проекта за заключителен документ от срещата на върха на Евросъюза, цитиран от Ройтерс.

В случай на Брекзит през април, Лондон ще трябва или хаотично да напусне ЕС, или да поиска ново удължаване, ако се съгласи да проведе избори за Европейски парламент в страната в края на май. „Ако споразумението за изтегляне не бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет е съгласен на удължаване до 12 април 2019 г. и очаква Обединеното кралство не по-късно от тази дата да посочи какво смята да прави по-нататък“, посочват евролидерите, предаде Нова телевизия.

На пресконференция след дискусиите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че до 12 април „всички опции през Обединеното кралство остават на масата“. Но подчерта, че ако до тази дата Лондон не заяви ясно дали ще участва в евровота, по-дългата отсрочка „става невъзможна“.

Министър-председателят Тереза Мей прие предложение за две възможности за кратко отлагане до датата на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Срещнах премиера Мей няколко пъти тази вечер, за да се уверя, че Обединеното кралство приема сценариите за удължаване и съм доволен да потвърдя, че имаме споразумение по въпроса“, съобщи председателят на Европейския съвет.

Великобритания
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Мона Лиза се завърна у дома

Картината „Мона Лиза“ се завърна на обичайното си място в Лувъра – в обновената, освежена ...

Русия следи случващото се в Сирия

Русия призова днес да не се подкопава мирното уреждане на конфликта в Сирия, където кюрдите ...

Ето как са заловили екслегионера от Орешник

37-годишен мъж, заподозрян за тежко престъпление, е задържан от екипи на СОБТ, съобщи главният секретар ...

На какво ще разчита новият проект на Слави?

Учредяването на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“ в събота повдигна редица въпроси от ...

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...