Home » България » Братя Галеви са имали по 14 оръжия всеки, купили ги за по 30 хил. лв
Братя Галеви са имали по 14 оръжия всеки, купили ги за по 30 хил. лв
Братя Галеви са имали по 14 оръжия всеки, купили ги за по 30 хил. лв

Братя Галеви са имали по 14 оръжия всеки, купили ги за по 30 хил. лв

Делото за конфискацията на имуществото на Братя Галеви продължава догодина с резултати на допълнителни въпроси по счетоводната експертиза. Магистратите от Окръжния съд в Кюстендил под председателството на съдия Татяна Костадинова отхвърлиха искането на адвокат Капка Гергинова за спиране на производството по делото за конфискация на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, пише struma.bg.

Решението на съда не подлежи на обжалване. Съдът не уважи и искането за отправяне на запитване по делото до съда на Европейския съюз. Той постанови двуседмичен срок за отговори от страна на Министерството на правосъдието на каква фаза е изпълнението на съдебната поръчка за разпит на двама изпълнителни директори на две дружества, регистрирани на Адвокат Капка Гергинова.

По делото стана ясно обаче, че местните служби са отказали да изпълнят тази поръчка. Исковата молба на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е над 800 страници, към които има и приложени девет тома доказателства. Настоява се за конфискуване на имущество на обща стойност 4 250 189 лв., което се води на Галев и Христов, съпругите им Емилия Галева и Радмила Христова и контролираните от тях дружества. Комисията е проверявала имуществото на двете семейства за времето от август 1987 г. до август 2012 г. По предварителни изчисления разходите на Пламен Галев надвишавали приходите му с 6443 минимални заплати. Три вещи лица, изготвили счетоводно-икономическата експертиза по делото за приходите и разходите на бившите барети, отговаряха в съдебната зала на въпроси на адвокатите. Експертизата обхваща периода от 2001 г. до 2008 г.

Възникнаха много въпроси около имотите в с. Ресилово, автопарка, в който са включени и поръчкови автомобили, пътуванията в чужбина, които са изчислявани като командировки, телефонните разговори, заемите от физически лица. „Ние ползвахме като източници подадени декларации в НАП и НОИ. Не сме изчислили стойността на автопарка, тъй като не намерихме пазарни цени на автомобилите в него. Имотите в с. Ресилово, община Сапарева баня, са изчислени на стойност около 7 милиона лева, но в същото време те са собственост на фирма, която на практика не е лицето, за което се претендира, че има незаконни доходи”, заяви вещото лице Александров. Има голямо разминаване от претенциите на мотивираното искане с констатациите на експертизата, посочиха адвокатите в спора. “Моят прочит е, че не се потвърждава претенцията на комисията”, коментира Капка Гергинова, представител на “Макс Лимитид” и ответник по делото. Съдът постанови, че за следващото заседание те трябва да направят допълнителна експертиза на база на въпроси, които предстои писмено да бъдат поставени от страните по делото.

Причината за допълнителната експертиза са разминаване в посочените стойности за приходи, разходи, моторни превозни средства, телефонни разговори, командировки и недвижимо имущество на Братя Галеви. Оръжейната експертиза по делото срещу т.нар. Братя Галеви е готова и беше представена пред Кюстендилския окръжен съд. Според нея и Ангел Христов, и Пламен Галев, известни с прозвището Братя Галеви, са имали по 14 оръжия всеки, които са купили за по 30 000 лв. Според преценката на експертите оръжията са били съхранявани по различно време и стойността им при евентуална продажба е щяла да стигне с до 5000 лв. повече от похарченото от Галеви за тях. Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе иск в Окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества през август 2012 г. Имуществото, което подлежи на конфискация, е общо за 4 250 189 лв. и включва девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 фирми е съдружник Ангел Христов.

В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете, регистрирани в България. Лицата са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британски Вирджински острови. На конфискация подлежат и недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, както и сума над 800 000 лв. по банкови сметки. Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен, след като наказателното производство срещу Ангел Христов и Пламен Галев приключи с влязла в сила осъдителна присъда. Галеви са в неизвестност вече от 6 години. Процесът, който започна преди 5 г., ще продължи на 18 март следващата година.
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

One comment

Вашият коментар

x

Check Also

Москва прибра бомбардировачите в базата (ВИДЕО)

Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 са извършили полет от Чукотския автономен окръг до базата си ...

Тръмп: За да няма масови стрелби в САЩ, трябва да…

Американският президент Доналд Тръмп заяви след двете масови стрелби в Охайо и Тексас този месец, ...

Руското оръжие-чудо. Какво се знае за него?

Владимир Путин за пръв път спомена новото супер оръжие в речта си за състоянието на ...

Ако по света тръгнат кървави кадри от Хонконг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Китай ...

САЩ не искат контрол над оръжията

САЩ се опитват да разрушат глобалната система за контрол на оръжията. Това заяви руският външен ...

Погром в американски затвор

Осем затворници са хоспитализирани след бунт в затвор в Северна Калифорния, предава CNN, като се ...