Home » България » Бранимир Ботев: Гешев е като Фалконе и Борсалино

Бранимир Ботев: Гешев е като Фалконе и Борсалино

Номинацията на Иван Гешев съвпада с наше изследване, че в представата на хората новият главен прокурор трябва да е мъж на около 50 години с достатъчно голям професионален стаж, който трябва да дойде от професионалната система, като не се допуска намеса на политически фактори при номинацията. Дотук очакванията като цяло съвпадат. Това каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на Европейския институт за стратегии и анализи Бранимир Ботев по повод номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който беше издигнат от цялата прокурорска колегия за позицията на главен прокурор по време на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

„Обществото като цяло очаква кандидатът да има качествата независимост и професионален опит, да е извървял нещата кариерно и да е човек, който идва от професионалните среди“, посочи Ботев.

„Главният прокурор е много важен, защото вследствие на функциите си може да повлияе върху обществено-политическия живот в страната, върху всичко онова, свързано с корупцията“, заяви Бранимир Ботев.

Той оприличи стила на поведение на номинирания за главен прокурор Гешев с модела на поведение на италианските прокурори. Поведението на Гешев е подобно на това на известните Фалконе и Борсалино (известните италиански магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борсалино, водили война с мафията и взривени от Коза Ностра в два отделни атентата през 1992 година – б.р.) Човекът очевидно има амбицията и качествата да налага вижданията си, отбеляза изпълнителният директор на Европейския институт за стратегии и анализи.

Прокуратурата не бива да се капсулира в себе си. Реформата в прокуратурата тепърва предстои. Програмата на новия главен прокурор трябва да бъде обвързана с параметрите на европейския механизъм за наблюдение на съдебната ни система. Новият главен прокурор трябва в известен смисъл да бъде и посланик в Европейския съюз, заяви още Бранимир Ботев.

По думите му в момента няма достатъчно ясно разписан контрол над „тримата големи“ в съдебната власт.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Челси преподписа с младата си звезда

Калъм Хъдсън-Одой подписа нов петгодишен договор с Челси, по силата на който ще остане на ...

Какво трябва да знаете за пиърсинг на пениса

В днешно време пиърсингът на необичайни места не е толкова шокиращ, колкото е бил преди. ...

Просрочените разплащания на бизнеса отново се увеличават

Просрочените задължения на бизнеса отново са започнали да растат, след като през 2018 г. бе ...

ГЕРБ и БСП в пореден ефирен спор, този път за свободата на словото

“Не мисля, че има разколебаване в ГЕРБ, няма причини. Влизаме в една кампания, в която ...

Мъж пострада при трудова злополука в Ловеч

Мъж на 42 години от Ловеч е пострадал при трудова злополука в севлиевската фирма „Хамбергер ...

Евродепутат от ГЕРБ отхвърли обвиненията срещу себе си, може да съди Биволъ

Евродепутатът на ГЕРБ Емил Радев отрече да е искал 4,5 милиона евро от държавната либийска ...