Home » България » Босилеград алармира за увеличаване на онкоболните

Босилеград алармира за увеличаване на онкоболните

Жителите на Босилеград информират за повишаване на броя на злокачествените заболявания сред местното население във връзка със замърсяване на почвата и водата от обогатителната фабрика в село Караманица. Това каза пред „Фокус“ омбудсманът Диана Ковачева.

Тя подчерта, че наши сънародници и сръбски граждани от Босилеград са сигнализирали за това обществения посредник на България и на Сърбия Зоран Пашалич в изнесената обща приемна.

„Става въпрос за поречието на река Драговищица, където се извършват минни обогатителни дейности в района на община Босилеград, които замърсяват както почвата, така и водата. Гражданите, които ни сезираха с оплакването, съобщават, че са замърсени не само водата, която те използват за напояване и за отглеждане на селскостопански животни, но и подпочвените води, които се използват за пиене.

Един от най-тревожните сигнали, които ние получихме, е свързан с тревога за здравето на хората. Те изнесоха данни, че многократно се е увеличил броят на злокачествените онкологични заболявания на хората, живеещи в района“, обясни тя.

Омбудсманът Диана Ковачева допълни, че българското малцинство в Босилеград е изразило тревога по отношение на обучението на майчин език на децата в предучилищна възраст, което към момента липсва като възможност.

Те настояват да има притурки към учебниците по български език, които да са свързани с историята, географията и културата на България. Дава се възможност от страна на Сърбия 30% от учебниците да бъдат свързани именно с България, но това все още не е факт, обясни омбудсманът.

Проблем има още с липсата на инвестиции в района и намаляване на броя на хората от българско малцинство на територията на Босилеград, каза още тя.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кметът на Несебър за 100-те хиляди лева в дома му: Това са семейни спестявания!

Както вече „Факти“ съобщи, главният прокурор Сотир Цацаров е поискал независимият кандидат за кмет на ...

Унгария вижда България като основен енергиен партньор

Унгария вижда България като своя основен партньор по отношение на енергийните въпроси. Това заяви държавният ...

Правим със Саудитска Арабия компания за инвестиции

България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие ...

600 хиляди готови да продадат гласа си на изборите

600 000 гласоподователи са готови срещу рушвет да пуснат бюлетина по поръчка. Такъв извод прави ...

Щерката на Любо Нейков се мести в Лондон

Осиновената дъщеря на Любо Нейков се мести в Лондон, пише вестник „Галерия“. Инна Нейкова ще ...

Вандал троши камери за видеонаблюдение в Бургас (ВИДЕО)

Млад мъж се опита да счупи камерите за видеонаблюдение в асансьорите на пасарелката при хотел ...