Home » България » Борисов: Само аз подкрепих Меркел за мигрантите

Борисов: Само аз подкрепих Меркел за мигрантите

България, макар и да показва добри резултати, сама не може да се справя срещу сериозните проблеми с миграцията, трябва да й се помага. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“.

„Мигрантите в Турция са близо вече 4 млн. В Крим – знаете проблемите. В Косово – знаете проблемите. България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи. Трябва да й се помага. Показваме, че го правим, но дето се вика – издъхваме. Това са години наред. Няма никакъв шанс това да приключи, то ще става по-тежко. Европа е най-хубавото място в света. Най-хубавото място за живеене. Вие баварците сте допринесли изключително много за това“, допълни още министър-председателят.

По думите му всички искат да дойдат в Европа на готово. „Някои дори без да се трудят. Така че пак казвам – аз бях единственият, който подкрепи канцлера Меркел, когато пропуснахме голямата вълна с мигранти. Да бъдем справедливи. Тогава какво имахме – много мощна медийна атака“, посочи още министър-председателят.

„Най-хуманното място е Европа, най-хуманната държава е Германия. Тогава може би чисто по европейски и по женски канцлера Меркел каза: „Елате ще ви спасим, няма да ви оставим да се давите“, което впоследствие донесе многото проблеми. Чисто хуманно, ако днес върнем времето назад и изведнъж медиите показват как се давят деца, каква ще е нашата реакция?“, попита премиерът.

Според него се е допуснало лавината от мигранти да уплаши европейските граждани. „Когато имаме възможност да си кажем всичко като приятели в очите, тогава има и ефект. Безгрешни хора няма, всеки може да сгреши, но ако повториш грешката, ако потретиш, значи си глупав. Това не искам да го правим“, заяви Борисов. Той посочи, че хиляди момчета и момичета са по границата и слушат тези неща.

„Ние все пак като политически лица сме чували и хубаво и лошо, но за тях това е изключително важна оценка. Ще кажат в края на краищата заслужавало си е да се трудим така всеотдайно“, допълни още министър-председателят.

ГЕРБ има само един път и това е европейският. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер.

Във връзка с идеята на премиера на Унгария Виктор Орбан за пакта за нова Европа и в отговор на въпрос дали отхвърля напълно тази идея, министър-председателят посочи: „Ние сме я отхвърили още преди 10-20 години, когато сме създали нашата партия“. Борисов изтъкна, че партията му носи името „Граждани за европейско развитие на България“.

Според него трябва да сме благодарни, че падането на Берлинската стена и приемането ни в ЕС са ни спаси от най-мракобесните времена. „Ние трябва да сме всеки ден благодарни на ЕС. Да, имало бюрокрация, чиновничество – и ние го виждаме. Даже с колегата си говорихме дали бихме могли само да помислим да построим такива сгради. Брюксел ги построиха и се дадоха милиарди“, допълни още Борисов. По думите му сега сме се вторачили във Виктор Орбан.

„Ние замразихме членството му в ЕНП, аз гласувах за това. Свикнал съм да гледам своята къщичка. Ако Германия направи тази инвестиция, за която се борим сега, един вид ще покажем и отношението си към тези, които са били успешни, дисциплинирани и действително работят за единството на Европа. България е много прогнозируема по време на нашите правителства, евроатлантически ориентирана.

Пак имаме разлики с Германия. Ние не построихме „Южен поток“. Вие направихте „Северен поток“. Ние не ви търсим кусур, всеки дени се надяваме сега нашият газов хъб „Балкан“ да бъде подкрепен и от вас, ама истински подкрепен, за да може и ние да останем в газоворазпределителната система, която се изгражда“, допълни министър-председателят.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Airbus тества самолет с албатрос крила

Авиационният конструктор Airbus направи нов тип самолет, като идеята за крилата е заимствана от албатросите ...

Глутница псета убиха домашно куче

Група кучета нападнали и нахапали немска овчарка в двор в село Острово. Сигналът за случилото ...

Русия спря производството на спътници ГЛОНАСС

Руското правителство е прекратило финансирането на серийното производство на спътници ГЛОНАСС-К заради недостига на вносни ...

ДСБ няма пари, за да върне 50 000 лв. партийна субсидия

Около 50 000 лева имат да връщат на републиканския бюджет от ДСБ заради по-големите партийни ...

Отравянето на Скрипал е било инсценирано?

Племенницата на бившия двоен агент Сергей Скрипал – Виктория Скрипал предполага, че спецслужбите на Великобритания ...

Никол Кидман нажежи страстите с разголена СНИМКА

На 52 години, но все още изумителен секс символ! Никол Кидман взриви мрежата с гореща ...