Home » България » Борисов ми каза, че няма чадър над никого

Борисов ми каза, че няма чадър над никого

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, където той заяви позициите си по следните теми:

Управлението на МВР

Маринов отбеляза, че управлението на МВР е отговорна работа, но благодарение на добрия екип – работата е по-успешна. Водещата Илиана Беновска попита той ли преценява, дали работата е успешна или разкритията и фактите.

„Оценката я дава обществото, но аз разбирам, когато сме успешни, от удовлетворението, което чувстват колегите при добре свършената работа и по това, което се отразява в статистиката, която е една база за анализ и взимане на управленски решения“ отговори Маринов.

Среща със собствениците на футболните отбори „Левски“, „ЦСКА“ и „Лудогорец“ – натиск, купени мачове, черно тото, запалянковци

„Тази седмица министър-председателят повика собствениците на три футболни клуба – „Левски“, „ЦСКА“ и „Лудогорец“, Вас като министър на вътрешните работи, главния прокурор Цацаров, заместник главния прокурор Гешев и председателя на българския футболен съюз – Боби Михайлов. Защо трябва министър-председателят, Вие и главният прокурор да се занимавате с това? Колко е невралгичен въпросът със запалянковците?“ попита Беновска. Маринов шеговито отговори, че всички разбират от футбол и интересът на голяма част от обществото е ангажиран с тази теза и това, което се случва във футбола е отражение на случващото се в държавата. Министърът на вътрешните работи обясни, че има съревнование във футбола като игра, но има и обвинения за купуване на мачове и притискане на съдии и точна заради тези проблеми е била срещата, за да се отправят предупреждения преди началото на първенството. Беновска обобщи, че не само запалянковците трябва да спазват правилата, но и собствениците, съдиите и футболистите са предупредени. Относно запалянковците Маринов отбеляза, че реагират остро и емоционално срещу нередностите на терена. Влияние има и случващото се в ложите на сектор „А“ и именно заради това на срещата са били собствениците на големите отбори и представители на футболния съюз, които отговарят за поведението на съдиите. Министърът на вътрешните работи подчерта, че решаването на проблемите на терена най-много пречи на развитието на футбола и заради това страната ни не е конкурентна.

Беновска попита доколко политиката е свързана с футбола, защото спортът е силно оръжие за влияние върху обществото. „Това, което се случва във футбола, дава една представа дали стои стабилно държавата и дали си е на мястото, защото знаете правилата във футбола се определят от футболния съюз – ФИФА и УЕФА, които са НПО, но държавата трябва да е там, където се нарушават правилата – включително и черно тото, подкуп, натиск, принуда“ подчерта Маринов. Водещата го попита дали няма отново да има черно тото въпреки срещата. Министърът на вътрешните работи отговори, че първата стъпка е направена и посланието е да се играе честно и който не спазва правилата – ще попадне под ударите на закона.

Красимир Ципов; Цветан Цветанов

„Казахме, че сте успешен, но имате и добър екип. Ще Ви напусне ли Красимир Ципов като се върне в парламента или всъщност влезе наново сега поради много тъжни обстоятелства свързани с негова колежка?“ попита Беновска. Маринов подчерта, че резултатите са благодарение на екипната работа, защото в МВР сам човек не може да се справи. Министърът на вътрешните работи коментира, че случилото се не е по желание на Ципов, но води до пренареждане на депутатската листа и изборът е в ръцете на Ципов – дали да работи в парламента, или като заместник-министър. Беновска попита госта си нямат ли яснота по въпроса и миналата седмица се е провалил кворум заради 1 глас, защото починалата Светла Дукова все още фигурира като народен представител. Маринов обясни, че ежедневно се водят разговори с Красимир Ципов, но му е много трудно да направи избор. „Ще стане това, което е добре за цялостната дейност на ПП ГЕРБ и на представителството на народното събрание, защото работата му в МВР е изключително важна, но е важна работата и в съответните парламентарни комисии, където се правят и гласуват законите“ отговори Маринов.

„Нека не Ви прозвучи шеговито. Появиха се коментари, че Цветан Цветанов, който беше поканен от министър-председателя и лидер на ГЕРБ да напусне позициите си… той в момента е свободен. Той беше министър на вътрешните работи, вярно, че беше и вицепремиер. Идва ли Ви на ум да ползвате неговата експертиза – било като съветник? За заместник-министър не знам дали можете да го поканите“ попита Беновска.Министърът на вътрешните работи обясни, че са имали разговори по определени въпроси и е ползвал негови съвети. Маринов подчерта, че се вслушва в това, което му казват бивши министри, за да се видят различни гледни точки и да се вземе правилно решение. Беновска отново попита конкретно за Цветанов. Министърът на вътрешните работи отговори, че Цветанов ще реши накъде да насочи своята експертиза и отрече да го е канил да стане част от екипа.

Етична комисия и злоупотреба с власт

„Виждате, че Борисов твърдо е решил да сложи ред в морала на представителите на ГЕРБ, но този морал очевидно се свърза с някои форми на злоупотреба с власт. Доколкото се разбра има десетки сигнали постъпили в ГЕРБ за бъдещата етична комисия, която все още не е създадена, която да се занимае със своите функционери и високопоставени лица какви ги вършат. Питам Ви отново – министър-председателят обърна ли се към Вас за съдействие по разкриване на извършване на постъпки от страна на високопоставени функционери на ГЕРБ?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи заяви, че още когато той (Маринов) е бил главен секретар, Борисов е казал, че няма чадър над никого и получените сигнали трябва да се работят съвместно с прокуратурата до събиране на достатъчно информация. „По конкретни случаи премиерът не иска конкретна информация докато не си свършим работата“ подчерта Маринов. „Сезирани ли сте за някой ГЕРБ-функционер?“ попита водещата. Министърът на вътрешните работи отговори, че няма да се ограничи само до функционерите на ГЕРБ, защото има и кметове, които са от ГЕРБ и такива, които са от други партии.

Полицейската операция в Сандански; Убийствата на Емил Кюлев, Петър Христов, Илия Павлов и Андрей Луканов; Битовата престъпност; Общинската полиция

„Какво става в Сандански? Онзи ден чета заглавие – Сандански почерня от жандармерия“ попита Беновска. Маринов отговори, че това еширокоспектърна полицейска операция, която се провежда всеки ден в различни населени места – за проверка на правоспособност, употреба на алкохол и наркотици, както и по отношение на активния криминален контингент и установяване на неговото местонахождение, издирване на лица и задържане. „Там много ли е горещо в момента? Това заради кмета ли се прави, заради Манолев и къщата му за гости?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи отговори, че няма конкретен повод за операцията и подпомага местния началник на районното управление. Маринов припомни, че има нов директор в областна дирекция Благоевград и по този начин той се запознава с оперативната обстановка. „Някак си обществото замълча за няколко знакови убийства, които са извършвани преди Вие да застанете на тия позиции, но все пак бяхте и начело на СДВР-София. Колегата Ивайло Крачунов Ви попита какво става с убийства на Емил Кюлев, Петър Христов“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи отговори, че по случая с Петър Христов се работи още, а за Емил Кюлев обясни, че системата работи така, че при постъпване на нова информация за по-стари казуси се започва отново работа за потвърждаване или отхвърляне на информацията. Беновска припомни, че още не са разкрити убийците на Илия Павлов и Андрей Луканов. Маринов заяви, че разполагат с оперативна информация и правилни насоки, но въпросът е доколко би могла да се приложи в наказателен процес.

„Битовата престъпност. Бяхте направили една карта на действия по съответни региони. Някак затихна тази история. Какво се случва? Намаляха ли убийствата на старци и изнасилванията на старици, на жени?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи подчерта, че работата не е спряла и има добри резултати по отношение на убийствата и по-малките населени места ситуацията е овладяна и незабавно се разкриват престъпленията – в плевенския регион, в Хасково. „Тези акции наистина дават резултат. Не са спрени, но не са в обществения фокус, защото ежемесечно създаденият работен екип, който е на контрол при главния секретар, събира и анализира действията и пренасочва ресурсите“ каза Маринов. Беновска го попита за идеята на кмета на Стара Загора – Живко Тодоров за създаване на общинска полиция. Министърът на вътрешните работи обясни, че има общинска полиция и има всички полицейски правомощия, защото използва закона на МВР. Маринов подчерта, че поддържането на полицията зависи и от бюджета на общините. „Вие склонен ли сте да подкрепите Владислав Горанов и Бойко Борисов да отпуснат повече средства на общините, за да могат да бъдат по-активно съдействащи Ви?“ попита Беновска. Маринов отговори, четрябва да се анализира дали средствата да бъдат насочени към общинска полиция, или за развитие на националната полиция. Министърът на вътрешните работи смята, че жандармерията е много активно звено, защото е мобилно, няма обвързаност с местното население и подготовката е системна и бързо и ефективно решават проблемите.

Протестите на полицаите за заплащането на нощния труд; 140 години МВР – нови предизвикателства; Разкриваемост на престъпленията

„Като говорим за пари – полицаите отново протестират“ подчерта Беновска. Министърът на вътрешните работи обясни, че протестират по отношение на заплащането на нощния труд – 25 стотинки на час – за категория 1 на полицейските служители, а тези, които са по закона за държавния служител получават 50 стотинки на час, но това не е наредба на МВР. „Когато беше дадено 10 % увеличение в началото на годината, обсъждахме и на срещите със синдикатите, част от тези 10 % да бъдат насочени към увеличаване на нощния труд, но тогава се взе решение и те настояваха 10 % да се дадат в основната заплата на всички служители. Така че при новия бюджет ще търсим варианти този нощен труд да бъде вдигнат като заплащане“ каза Маринов. Беновска го попита колко според него е достойното заплащане на този труд. Министърът на вътрешните работи подчерта, че нощен труд полагат служители в полицейски правомощия, които работят на терен и ще се търсят варианти за увеличаване на заплащането му. „Обещавам да работя в посока да намеря средства, за да се компенсира този нощен труд“ заяви Маринов.Беновска попита министъра на вътрешните работи колко искат полицаите, а той отговори, че около 2 – 2,70 лева са искали, но според него трябвада се започне от средно ниво около 1 лев за час и ще са необходими около 25 милиона лева, за да се случи това.

„140 години МВР. На Вас се падна частта Вие да отбележете този празник. Кое според Вас е най-малко лозунговото и най-същественото, което трябва да се каже за МВР днес?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи отбеляза, че МВР е доста променено в исторически план и към момента има съвсем различни задачи и отговорности. Маринов отбеляза, че трябва да се работи в помощ на гражданите, а не МВР да бъде възприемано като репресивен апарат и стоят много предизвикателства на преден план, които касаят и Европа – охрана на границата и противодействие на тероризма, защото престъпността е мобилна и благодарение на технологиите могат да се извършват престъпления в различни части на света. Относно разкритието на случая с фабриката за цигари Беновска обясни, че и чужденци са работели там, а „босът“ Антон Арабаджиев е издирван. „Това е една от най-важните задачи на министър-председателя, може би, в неговата битност не само като премиер, но и като бивш главен секретар на МВР. Как виждате темпа на разкриваемостта?“ попита Беновска. Маринов отговори, че има спад в основните престъпления срещу личността и няма как статистиката за тях да се скрие, защото има пострадал и съответна жалба за това, но има и увеличение в разкриваемостта – убийствата за миналата година са с 95 % разкриваемост и добрата новина е, че делът на планираните убийства е все по-малък. Министърът на вътрешните работи подчерта, че борбата срещу контрабандата директно рефлектира върху държавния бюджет, а през него се прокарват важните политики, които са в основата на социалната дейност и сигурността. „С разбиването на последната фабрика мога да кажа, че постигаме най-ниските нива на разпространение на контрабандни стоки в България – 3,8 % е измерено от НПО. На фона на ЕС това е уникална цифра, тъй като започнахме от 30 %, вече сме на 3,8“ подчерта Маринов.

Миграционен натиск

„Миграционният натиск. Ето сега във Франция – днеска в деня на независимостта мигранти нахлуха в Бастилията и рушат, за да получат документи за пребиваване в Европа“ съобщи новината Беновска. Маринов заяви, че с този проблем България се справя много добре на фона на целия ЕС, но тази година се отчита увеличаване в натиска при границата, но пък охраната ефективно отразява натиска и броят не недопуснатите лица се увеличава. „Имаме проблем с границата с Гърция, тъй като там няма ограда. Тя е вътрешна граница. В Гърция има проблем с лагерите, където са настанени тези мигранти. Голяма част от тях пробват да пробият нелегално през България. И там сме усилили границата“ съобщи Маринов.

Туристическият сезон, задръстванията, дъждовете и питбулите, които хапят

„Туристическият сезон, задръстванията, дъждовете и ще го обобщя – питбулите, които нахапват“ зададе темите Беновска. Маринов съобщи, че последен случай от днес е жена, която е взела куче от приют, но и тя и служителите са били нахапани. Министърът на вътрешните работи подчерта, че хората трябва да са много предпазливи, защото все пак става въпрос за животни и особено за породи, които са създадени за битки и са агресивни. Маринов смята, че има достатъчно добра нормативна база, но трябва да се спазва. Относно дъждовете, министърът на вътрешните работи коментира, че се очаква първата реакция да е на МВР и главно на дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“. „Преди да вляза в студиото се чух с главен комисар Николов – всички са на дежурства. От вчера тече активна комуникация с областните управители, с кметовете и сме в готовност, където има необходимост. Снощи имаше сигнал от Поморие за централната улица, която беше наводнена. За кратко време спряхме движението, за да може да се изчистят шахтите и в момента е възстановено“ коментира Маринов. Относно задръстванията при Гърция, Маринов обясни, че са направени промени с допълнителни усилия и средства и в определени ситуации се минава на облекчен режим, съгласно европейските конвенции. Според него положението е овладяно, но стои въпросът с капацитета на пунктовете и контролът се осъществява изцяло на гръцкото ГКПП и на една линия могат да се проверяват по 3-4 автомобила едновременно.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Крадецът, скочил от тераса, се оказа полицай

31-годишният мъж, който беше задържан за кражба в Димитровград, при която си счупи крака е ...

Проверка в болницата в Павликени, където забравиха пациент в скенер за 6 часа

Районната здравна каса във Велико Търново ще провери общинската болница в Павликени, където пациентка е ...

Интер и Милан обявиха решението си за новия стадион

Интер и Милан обявиха решението си за новия стадион. В общо съобщение до медиите двата ...

„Подкрепа“: 10 пъти по-високи заплати за нощен труд

България е сред петте страни в Европа, в които се работи най-много. Причината е, че ...

Ултраси потрошили колата на Бодуров

Лошите новини за национала Николай Бодуров продължават. Доскорошният капитан на ЦСКА явно вече се е ...

Бербатов призова за доживотно наказание за расистите

Голмайстор №1 в историята на националния отбор Димитър Бербатов даде мнението си относно расисткия скандал, ...