Home » България » Бойко Борисов: Магистрала „Хемус“ ще вдигне БВП с 10-20% (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Магистрала „Хемус“ ще вдигне БВП с 10-20% (ВИДЕО)

С изграждането на автомагистрала „Хемус“, брутният вътрешен продукт на страната ще се вдигне с поне 10-20%. Това заяви премиерът Бойко Борисов при първата копка на участъка от аутобана между пътен възел Боаза и връзката с главния път Русе – Велико Търново.

Пред журналистите днес Бойко Борисов обяви, че никой не е мислил да продължава магистрала „Хемус“ по-далеч от Правец, заради което няма и никакви проекти, които да се ползват за основа.

Преди символичната първа копка на новото трасе, Бойко Борисов, който беше придружаван от министрите на финансите Владислав Горанов и регионалното развитие Петя Аврамова, провери напредъкът по изграждането на отсечката на магистралата между Ябланица и Боаза, която е близо 10 км. Строителството на тази отсечка започна в края на март 2018 г. и се финансира също с национални средства. За момента очакванията са тя да е готова половин година предсрочно и да се ползва след около година.

Премиерът изрази недоволство, че хората „година и половина карат по магистрала, а забравят труда на стотиците работници, направили това възможно“. Бойко Борисов посъветва журналистите да снимат как се работи, „за да се види“, при това на всички лотове, по които в момента се работи.

Магистрала „Хемус“ между пътен възел Боаза и връзката с главния път Русе – Велико Търново ще се изгражда от държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД. Тя беше избрана без конкурс. Трасето е разделено на 6 участъка.

За изграждането на магистралата от пътен възел „Боаза“ до пресичането ѝ с пътя Русе – Велико Търново правителството отпусна малко над един милиард и сто милиона.

Строителството на първите три от тях, от „Боаза“ до пътен възел „Плевен“ с обща дължина 51 и половина километра ще стартира още тази година, а на останалите 83 км до пътя Русе – Велико Търново ще бъде изпълнено техническо проектиране.

Целият участък от 134 км. трябва да бъде завършен до 2023 г.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кавги и заплахи за бой на летище София

В абсурдна ситуация изпаднаха стотици българи и туристи, които трябваше да пътуват от Летище София ...

Ани Цолова се връща в телевизията?

От няколко месеца Ани е подновила тесните контакти със свои колеги от bTV, твърдят хора ...

Деси Слава на плажа с приятеля си (СНИМКИ)

Деси Слава е доста напълняла, забеляза репортер на „Блиц“, който я излови на несебърски плаж. ...

Битката за Шипка спасява България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Битката ...

Лошото момиче на рапа отново е тук (ВИДЕО)

Рапърката Миси Елиът издаде нов албум – „Iconology“ след 14-годишна пауза, съобщи Контактмюзик. Предишният ѝ ...

Реал стъпи накриво на Бернабеу

Отборът на Реал Мадрид стъпи накриво срещу непретенциозния тим на Валядолид в мач от 2-рия ...