Home » Бизнес » БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат отрицателни, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на икономиката и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още много дълго време, което автоматично се пренася в България заради валутния борд, уточнява в. „Монитор“.

Това поставя в изцяло нова среда банките, но промяната ѝ минава през структурни реформи в икономиката, а не през парична политика, категоричен е Христов. По думите му проблемите у нас и в Еврозоната са идентични – застаряващо население и свиваща се работна сила. През следващата година безработицата няма да се увеличава, заплатите ще растат, спестяванията на домакинствата също ще се увеличат.

Българската банкова система е силно ликвидна, а икономическият растеж и инфлацията от последните няколко години със сигурност не отговарят на изключително ниските лихви, заяви председателят на банковата асоциация Петър Андронов. „Общо взето се вижда, че през последните години на ниски лихви в банковия сектор се натрупва много голямо напрежение. Той се мъчи да компенсира спадащите маржове с много по-големи обеми, но тези големи обеми водят до няколко риска“, каза той.

А именно – да се отпускат кредити на клиенти, които не е сигурно, че ще успеят да ги възстановят или да се навлезе в сфери, които са считани за небанкируеми, смята Андронов. Според него в България няма банка, която би си позволила да въведе отрицателни лихви по спестяванията. „Лихвените проценти са нула по депозитите на граждани, за фирми – отрицателни. Вероятността, поне моята оценка, за граждани да станат отрицателни клони към нула, защото това би убило модела на финансиране на нашата банкова система, която се финансира основно с депозити от граждани“, каза и Христов.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Висока оценка за Суверенния Малтийски орден в България

През тази година се навършват 25 години от създаването на дипломатически отношения между България и ...

Царски живот чака тези зодии през следващите 10 години

Всеки иска да тъне в охолство до края на живота си, но не всеки има ...

България предложи координационния център на НАТО

България предложи разполагането на координационен център на НАТО във Варна. Това заяви генералният секретар на ...

Дизайн от Pininfarina за първия турски електромобил

Първият разработен в Турция електромобил ще бъде SUV с дизайн от прочутото италианско ателие Pininfarina, ...

Хронично болни може да плащат сами за повечето лекарства

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупреждават, че в проекта за Рамковия договор за ...

ВАР на хоризонта – БФС полага началото в петък

Българският футболен съюз ще създаде комисия, чиято цел е да изгради програма и начин за ...