Home » България » БЛС: Сестрите не могат да получават повече от лекарите

БЛС: Сестрите не могат да получават повече от лекарите

Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), в която се изтъква, че те уважават и ценят труда на всички лекари и здравни работници.

Трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева, мотивират се от БЛС.

Още повече – от години трудът на нашите колеги, които работят в регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, е оценен на сума, близка до минималната работна заплата, пише в позицията на медиците.

Те откровено признават, че това е „унизително ниско заплащане, което е сравнимо с труда на нискоквалифицирани и без образование хора“.

Целта на подобно становище е да се избегне допълнително напрежение в екипите по места. Според БЛС това ще стане, ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение.

От браншовата организация очакват съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи заедно с експертите на МЗ.

Лекарят носи отговорността за лечението и всички действия спрямо пациента, пишат от БЛС. Те изтъкват общото между различните специалисти и членовете в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), – всички те изпълняват назначения на лекар.

Разширявайки кръга на хора, които имат самостоятелни практики, това означава, че трябва да се поемат отговорности, пишат от БЛС.

Според лекарската асоциация, ако специалистите по здравни грижи изпълнят заканите за ефективни протести, това ще доведе до нагнетяване на напрежението в сектора и до противопоставяне на отделните звена в лечебните заведения. Те смятат, че заявената готовност за ефективни протести ще ощети най-вече пациентите.

Според ръководството на Лекарския съюз времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на Министерство на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса. Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Предлагат 500 лева глоба, ако сами си ремонтираме колата

Наказателна глоба в размер на 500 лева предвижда проектът на Закон за пътните превозни средства, ...

Потоп в Бургаско, Варненски булевард стана водопад ВИДЕО

Пороен дъжд се изсипа тази вечер над Община Камено, чието население пострада сериозно преди две ...

Антимафиоти отведоха работодателя на обвинения в кибератаката срещу НАП

При акция на ГДБОП във фирмата, където работи единственият досега обвиняем за хакерската атака срещу ...

Изар Сахар пред ФАКТИ: Сега е точното време България да се въоръжи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Изар ...

24 юли 2007 г. Българските медици се връщат от Либия

На 24 юли 2007 г. Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по обвинение за заразяването ...

Вашият хороскоп за днес, 24.07.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Хубав ден за интелектуални занимания. На изпити може да се представите ...