Home » Бизнес » Близо 70% от българският бизнес има нужда от постоянни служители

Близо 70% от българският бизнес има нужда от постоянни служители

Едва ли е тайна за някои, че основният проблем пред българския бизнес е наемането на кадри. Това се доказа за пореден път от проучването на БТПП проведено по поръчка на ERIAS (План за действие за интеграция на бежанци). В него 69% от анкетираните български предприемачи признават, че изпитват нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14% търсят сезонни работници. 25% от запитаните работодатели преценяват, че към днешна дата нямат нужда от нови работници.

Какви служители търси българският бизнес? На първо място със 62% се нареждат специалистите със средна квалификация. 20% биха наели работници и без квалификация, а 18% имат нужда от висококвалифицирани служители.

Що се отнася до чужденците, то едва 14% от българските предприемачи са наели подобни работници, които са граждани на държави извън Европейския съюз. Последните компании, споделят, че са наели служители от Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им и ги определят като отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети държави. Условието е да имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15% от работодателите в родината ни предпочитат да наемат българи. Останалите 9% твърдят, че биха наели чужденци, ако имат български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

Българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Сред тях са чужденците да бъдат отговорни и съвестни, да могат да работят в екип, да са готови да се обучават, да са в добро здравословно състояние, да имат желание да се интегрират в българското общество и да имат технически умения, да имат специфична квалификация според сектора, да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат, да имат добри познания по друг чужд език (освен майчиният им език).

„Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци. Тези, които са го правили са доволни от служителите си.

Квалификацията, опита и познания по български език са най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна.

Необходимо е опростяване и ускоряване на процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци. Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България”, коментират резултатите от БТПП.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Роби Уилямс подготвя мистериозно… (ВИДЕО)

Роби Уилямс намекна, че записва нови песни, като постна черно-бяла снимка, на която се вижда, ...

Адска жега ще ни мори утре

През нощта над България ще бъде ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, ...

Путин за ракетата на САЩ: Прекалено бързо я изстреляха!

Фактът, че американците изстреляха забранена ракета само седмици след късането на договора, ясно показва, че ...

Германия харчи стотици милиони за войските на САЩ

През последните седем години федералното правителство на Германия е подкрепило американските войски в страната с ...

Разтърсващ разказ на свидетелка на трагедията с Криси

Във фаталния ден, в който почина 7-годишно дете в сливенското село Сотиря, шофьор на автобус ...

Брекзит без сделка е най-вероятен, смята Франция

Франция смята, че Брекзит без сделка в момента е най-вероятният сценарий, след като британският премиер ...