Home » Свят » Битката за Истанбул – последен рунд (СНИМКИ)

Битката за Истанбул – последен рунд (СНИМКИ)

Кандидатите за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) участваха снощи в рядък за турската политическа традиция телевизионен дебат седмица преди повторните кметски избори в мегаполиса, съобщи Ройтерс.

Това беше първият дебат от този вид в Турция от почти две десетилетия. Имамоглу спечели с малка преднина кметските избори през март, но Висшата избирателна комисия (ВИК) анулира изборните резултати през май, което наложи насрочването на нов вот на 23 юни.

Йълдъръм, бивш премиер, загуби първия вот, което се превърна в едно от най-значителните изборни поражения на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган след идването ѝ на власт през 2002 г. ПРС изгуби местните избори и в столицата Анкара.

Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ)

Миналия месец обаче, с решение, което повдигна въпроси за независимостта на турските институции, ВИК анулира резултатите и насрочи повторни избори на 23 юни, след като ПСР подаде жалба за предполагаеми нередности при първото гласуване.

„Странни работи станаха, докато вашите гласове бяха броени“, каза Йълдъръм по време на снощния дебат. „Бяха откраднати гласове“, добави той, без да назове виновник за това.

Кандидатът на ПСР каза още, че той не е настоявал за анулиране на първия вот, а само за пълно повторно преброяване на всички бюлетини. ВИК разпореди нови избори след няколко частични повторни преброявания.

„Кой открадна гласове, за Бога?“, отвърна Имамоглу. Той заяви, че ВИК не е направила никакви подобни твърдения в решението си за анулиране на изборите. Той определи твърденията на Йълдъръм за кражба на гласове като „клеветнически“ и заяви, че е избраният кмет, който е бил незаконно лишен от правата си.

„Ние водим борба за демокрация“, каза още опозиционният кандидат, предаде Ройтерс. „Това е борба за Истанбул, за нормализация, за чиста администрация, свободна от арогантност“.

Тричасовият дебат, посветен на теми от икономическите затруднения на Турция и големия брой мигранти в Истанбул до недостига на зелени площи в 15-милионния град, беше предаван от всички големи телевизионни канали. Големи екрани бяха поставени и по улиците на Истанбул.

Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ)
Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ)

По-рано президентът Ердоган, който започна пътя си към властта именно като кмет на Истанбул, омаловажи значението на повторните избори. Той отбеляза, че партията му държи властта в 25 от 39 истанбулски района, както и мнозинство в градския съвет. Ердоган коментира, че вотът на 23 юни „е просто за кмет, което означава просто промяна на витрината“.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Анкара: Поддържаме политическо решение за Сирия

Ние вярваме, че може да има единствено и само политическо решение на конфликта в Сирия, ...

Лидери със сложна биография

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Мойсей ...

Проговори легендарна поп фолк икона от 90-те (ВИДЕО)

Много изпълнители, чиито звезди изгряха в зората на поп фолка, днес са само спомен. Други ...

Business Insider: НАТО се готви за война в сърцето на Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Погледите ...

Ламбо диша сам, иска да се прибира

Любимият на поколения българи актьор Стефан Данаилов е по-добре, в съзнание е, диша без апарат, ...

Калоян Паргов: Люлин заслужава многофункционална спортна зала

“Люлин е шестият по големина град в страната и заслужава многофункционална спортна зала и спортни ...