Home » България » Битка: Лиляна Павлова и Александър Йорданов се борят за място в Европарламента

Битка: Лиляна Павлова и Александър Йорданов се борят за място в Европарламента

Кандидатът за евродепутат от обединената листа на ГЕРБ-СДС Лиляна Павлова е на прага да измести водача на листата с преференциален вот, сочат данните от обработените на 95,20% протоколи на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщава OFFNews.bg.

Изчисления на база оповестените резултати сочат, че на Павлова не ѝ достигaт около 3200 преференции, като остават около 4,8% необработени протоколи, от които тя може да ги добие.

Голяма част от тях са от избирателните райони Враца и Монтана, обработените протоколи от които обаче показват съмнителни тенденции, като например необичайно висок брой преференции в някои села за кандидати, които не са обвързани нито лично, нито професионално с региона.

Ако кандидат за евродепутат получи над 5% от общия брой подадени гласове за листата, от която е излъчен, то той излиза начело на листата и пръв получава мандат, ако такъв бъде спечелен от партията.

Според сегашните данни листата на ГЕРБ-СДС получава 6 мандата в Европарламента, като към момента Лиляна Павлова отпада, тъй като е на 7-мо място в нея. Тя обаче е единственият кандидат в листата, който е близо до това да събере достатъчно висок преференциален вот и да излезе начело, осигурявайки си мандат в Европарламента.

Според сегашните данни за листата на ГЕРБ-СДС са гласували общо 579 755 човека в страната и в чужбина, което означава, че прагът е 28 988 преференции. Общо към момента Павлова има 26 031 преференции, което означава, че не ѝ достигат още 2957, за да прекрачи прага на преференциалния вот. Тези изчисления обаче са на база 95,20% обработени протоколи, според които ГЕРБ взима 30,94% от вота.

ЦИК все още не е публикувала данните от окончателното преброяване, но нейни представители коментираха по-рано днес пред БНТ, че според междинните резултати при първото въвеждане на протоколите вотът за партията на Бойко Борисов се е покачил до 31,07%. Според изчисленията, извършени на база оповестените данни, Павлова ще има нужда от около 3200 преференции, за да измести водача на листата и да си осигури място в Европарламента.

Ако ги добие, Павлова би получила мандат наред с водача на листата Мария Габриел и кандидатите от следващите 4 места в листата – Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Така би отпаднал представителят на СДС в листата Александър Йорданов, който към момента заема шестото място в нея.

Бившият председател на парламентарната група на СДС в 36-то Народно събрание получи избираемата шеста позиция в листата, когато СДС и ГЕРБ се договориха да се явят заедно на изборите за Европейски парламент.

Обработването на протоколите тази година отнема необичайно дълго време в определени избирателни райони.

ЦИК публикува данните при 95,20% обработени протоколи вчера към обяд, като от тогава няма промяна. Данните в сайта на специализирания орган показват, че протоколите за ИР Враца, Монтана и Русе все още са обработени само на около 70%.

На около 80% са обработени тези от Велико Търново, София област и Търговище, а Хасково и Стара Загора са на около 90%. Всички останали са или на 100% или много близо.

Вчера стана ясно, че във Враца и Хасково приемането на протоколи става бавно заради множество допуснати грешки. Обработените протоколи от малки общини и села на Северозапада обаче показват необичайно висок вот за някои кандидати от листата на ГЕРБ-СДС и в тях Лиляна Павлова, Александър Йорданов и Емил Радев например вземат огромен дял преференции. Лиляна Павлова също така се оказа изключително популярна в пернишкото село Брезник, където от общо 498 гласа за ГЕРБ, лично за нея са дадени цели 206 гласа.

Водачът на листата Мария Габриел най-вероятно отново ще бъде избрана за еврокомисар. Това означава, че по-късно през годината единият мандат от листата ще бъде освободен и който не е успял да влезе сега, ще го получи на малко по-късен етап.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Не е ли време вече наистина да затворим тая държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Не ...

Мадам Искрено и лично“ се завръща в ефир

Миглена Ангелова, отново ще радва феновете си от телевизионния екран. Eĸcцeнтpичнaтa телевизионерка ще бъде водеща ...

Румен Радев се срещна с ръководителите на службите за сигурност

Президентът Румен Радев проведе работна среща с ръководителите на службите за сигурност Държавният глава Румен ...

Слави Трифонов: Уважаеми зрители, спите ли?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Напоследък ...

А1 отчита стабилен ръст на всички основни показатели през втората четвърт на 2019 г.

Средният приход от абонат (ARPU) и средният приход от фиксирана линия (ARPL) растат съответно с ...

Армия, полиция и жандармерия ще борят африканската чума

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно ...