Home » Свят » Бежанец в България моли Лондон за помощ

Бежанец в България моли Лондон за помощ

Афганистански бежанец в България, помагал на британската армия, моли правителството в Лондон да му помогне да не бъде екстрадиран обратно в Кабул от българските власти, съобщава вестник „Таймс“.

Навид Нури е получавал смъртни заплахи от талибаните заради работата му за британските въоръжени сили, предаде БНР. 30-годишният Нури е работил като преводач за британската армия в Афганистан в периода 2010-2012 г. Четири години по-късно той напуснал Афганистан заедно със съпругата си, сина си, родителите си, негов вуйчо и две от сестрите си заради заплахите от талибаните.

През 2016 година бежанците прекосили границата на България, където били арестувани. Нури, съпругата му Мувган и 5-годишният му син Наиб са в бежански лагер, където изчакват властите да се произнесат по молбата им за убежище. Баща му и вуйчо му са в лагер за задържане. А майка му и сестрите му живеят в апартамент под наем.

Нури обаче е бил информиран, че на него и на семейството му ще бъде отказано убежище и ще бъдат депортирани в Афганистан, защото съдилищата в България не признават сертификата му за работа към британската армия и не смятат, че той е изложен на риск в Кабул.

Вестникът цитира изявление на талибаните през май миналата година, в което се казва: „Навид Нури е роб и активен член на неверници и атеисти. Ако той не се предаде на властите, баща му ще бъде наказан заради него“. „Таймс“ цитира Навид Нури, че не държи обезателно Великобритания да го вземе, той е уседнал в България, но не може да се върне обратно в Афганистан.

България се превърна в център за мигрантите, опитващи се да стигнат до Европа след споразумението между Турция и ЕС, което до голяма степен прекрати използването на пътя през Егейско море към гръцките острови. Вестникът допълва обаче, че българското правителство е известно с това, че третира лошо търсещите убежище и афганистанците нямат голям шанс да получат защита.

Нури не е бил в състояние да намери опитен адвокат, а в съдилищата често няма преводачи. Пред репортер на „Таймс“ Нури е заявил: „Ако от британското правителство могат да ми помогнат, това, което искам, е просто да кажат на българите, че съм работил за британците“.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Истинската цел на истерията около Полфрийман

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...

Невероятно зрелище със седем гола и Интер отцеля

Отборът на Интер си тръгна с трите точки при гостуването си на Сасуоло в невероятно ...

Как Русия насажда руска идентичност на Крим

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Опитите ...

Русия строи ядрена инсталация в Сърбия

По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград бе подписано междуправителствено споразумение ...

E63 S вдигна 336 км/ч за 3 км (ВИДЕО)

Германското тунинг ателие Brabus публикува видео на доработен Mercedes-Benz AMG E63 S, който успява да ...

Три силни коза за Локо Пд срещу ЦСКА

Със силни козове разполага Локомотив Пловдив в предстоящия сблъсък с ЦСКА. „Смърфовете“ приемат столичани днес ...