Home » България » Бащата на убития Андрей: Калпакчиев е с тежки зависимости

Бащата на убития Андрей: Калпакчиев е с тежки зависимости

Най-много ме боли, че български съдии разрушиха усещането за справедливост, това е стълб на държавността. Ако няма чувство за справедливост, държавата ни се е разпаднала. Вярвам, че това няма да се случи, но тези хора нямат моралните качества да са там. Това заяви бащата на убития през 2007 г. Андрей Монов – Христо Монов.

В петък убиецът на 20-годишния студент Джок Полфрийман беше освободен предсрочно. Семейството на жертвата му внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на убиеца на сина им.

По думите на бащата на Андрей Христо Монов пускането на осъдения за убийството Полфрийман е нарушение на закона от страна на съдиите Калин Калапкчиев и Велислава Иванова.

„Най-абсурдното е, че тези двамата работят в българския съд. От това по-абсурдно няма. Те не вземат мнението на официална българска институция, каквато е затворническата организация, а мнението на някакъв си Хелзински комитет“, посочи Монов.

„Става дума за тежки зависимости, не просто за липса на морал“, коментира Монов пред Bulgaria ON AIR.

Според Монов БХК подкрепя Полфрийман, защото им е платено, за да го направят.

„Познавам председателя на БХК от 42 години, служили сме заедно. Този човек не прави нищо, ако не му бъде платено“, заяви Монов.

Майката на Андрей внесе жалба за възобновяване на делото.

Христо Монов заяви, че се надява убиецът на сина му да бъде върнат в затвора. Той допълни, че иска да стане ясно как Полфрийман е убедил съда да бъде освободен от затвора.

Според бащата на убития студент затворът не е мястото, където човек се поправя, но е необходим, за да се гарантира на невинните, че престъпниците са далеч от нас.

„По този начин държавата ни пази да не станем жертви. Няма убиец, който да се е поправил. Просто няма“, отсече Монов.

Той допълни, че семейството не е получило кръвнина от Джок Полфрийман.

Надявам се, че друг състав на българския съд няма да се съобрази с решението за освобождаване на Полфрийман, и затова ще искам възобновяване на делото. При внасянето на жалбата с искане за възобновяване на делото, съдът е длъжен да върне Полфрийман в затвора отново и по този начин да се спре определението за освобождаването му“, уточни Монов.

Думите му са, защото в първия работен ден след празниците, Полфрийман може да се сдобие с паспорт и да бъде окончателно освободен. След като го пуснаха от затвора, той бе настанен временно в центъра за чужденци в Бусманци, поради липса на редовни документи за самоличност.

“Българският хелзинкски комитет е платил таксите за регистрация на сдруженията на Полфрийман – смятате ли, че това е от самарянска мотивация?”, допълни Монов и допълни: “Търсете парите, те ще разкажат всичко”.

„Всичко, което Полфрийман е правил в затвора, е написано и направено от БХК“, възмути се Монов. Той каза още, че това е практика на председателя на Красимир Кънев, който по този начин се издържа.

“Социопатите не се поправят. Например, Американската психиатрична организация казва, че когато социопат-убиец се върне на свобода, той задължително ще извърши ново убийство. Преди да убие Андрей, Полфрийман е наръгал други две момчета отново по Нова година, но е бил непълнолетен и затова има чисто съдебно минало”, съобщи още Монов.

„Изненадан съм, че освобождаването е извършено толкова предсрочно – в практиката обикновено това се извършва в последните 1-2 години от присъдата, но цели 8 години е нечувана съдебна практика. Тайничко го освободиха, мръсниците така действат – заседанието е било в понеделник, а е оповестено в четвъртък – чакали са да дойдат екипи на австралийската телевизия, за да снимат”, допълни Монов.

“Когато задържаха Полфрийман, пред съда той поиска да бъде пуснат, за да си оправи прическата; той и до момента не е признал, че е убил; този човек няма съвест и съм сигурен, че ще убие пак”, твърди Монов.

„На 26.09. от 18,00 ч. на пл. „България“ ще има национален митинг, на който хиляди граждани ще излязат на протест срещу безумията в държавата“, завърши Монов.

Още днес обаче „Атака“ организира протест пред Съдебната палата с искане за оставката на съдия Калин Калпакчиев и поправки в закона, които да не позволяват подобно предсрочно пускане на свобода на осъден за убийство.

Също днес от ВМРО ще внесат във Висшият съдебен съвет искане за дисциплинарно производство срещу съдия Калпакчиев.

Полфрийман може да се сдобие с паспорт. След като го пуснаха от затвора, той бе настанен временно в центъра за чужденци в Бусманци, поради липса на редовни документи за самоличност.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...