Home » България » Бащата на Дракула стрелял с първите оръдия у нас

Бащата на Дракула стрелял с първите оръдия у нас

Първите оръдия, използвани по нашите земи, откриха археолози. На две оловни гюлета се натъкна екипът на проф. Николай Овчаров след разкопките на крепостта Калето в Свищов, разкрива в. „България днес“.

„Това всъщност са гюлета за колубрини (средновековно оръдие – б.а.) – първите оръдия, които се използват XV-XVI век. Това са времената, за които говорим за обсадата в Свищов на Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула“, споделя българският Индиана Джоунс.

По думите му огнестрелното оръжие е било голяма рядкост през първата половина на XV век. Воден от любопитството си, археологът започва да се рови в запазени грамоти от бащата на Дракула – Влад II. Така достига до информацията, че оръдията, използвани при обсадата на Свищов, са поръчвани именно от него. Заплашен от османските нашествия, той се обръща към занаятчиите в румънския град Брашов.

„В Брашов през това време населението е само немско. Това са сакси, с много развито занаятчийство, които използват високи за времето си технологии. В едно писмо бащата на Дракула се обръща към тях с молба да изготвят 100 оръдия, лъкове със стрели и щитове. Тези оръдия са използвани вероятно при обсадата в Свищов от неговия син през 1461 г.“, посочва проф. Овчаров.

България
Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В България: главен прокурор – надглавен прокурор – Господ!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Между ...

Играч на Дортмунд с нелепа контузия

Един от основните футболисти на Борусия (Дортмунд) – Аксел Витсел, ще пропусне оставащите четири двубоя ...

Патриарх Неофит прие ръководството на прокуратурата

Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски прие днес главния прокурор Сотир Цацаров и ...

Как по-лесно да извадите кадастрална карта

Кадастрално – административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър улеснява достъпа на ...

Пак се изложихме пред чужденците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Една ...

Противник на Тръмп: Без бизнес в чужбина

Претендентът за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ за изборите догодина Джо Байдън заяви, ...