Home » Бизнес » Банановата чума се завърна

Банановата чума се завърна

Внесени от Азия гъбички съсипват банановите плантации в Колумбия. „За момента гъбичките са в района на Лагу Ахира – зона с площ от 175 хектара. Засегнати са шест плантации”, казва Деянира Бареро от Колумбийския земеделски институт, цитирана от Deutsche Welle.

Колумбия обяви извънредно положение, тъй като срещу т.нар. „панамска болест” няма как да се противодейства. Появата на тези гъбички от Централна Америка не предвещава нищо добро, защото тук са основните държави, производителки на банани, а именно: Колумбия, Коста Рика, Хондурас, Панама и Гватемала.

Бананите, които се разпространяват в търговската мрежа са основно от сорта „Кавендиш”. Това е сортът, който дава отлична реколта и е лесен за транспортиране. Минусът е, че всички растения от този сорт са клонирани. Липсва генетично разнообразие, което да даде възможност за отглеждане на резистентни растения. Именно поради това държавите производителки на банани са притеснени за своя износ. Само в Колумбия банани се отглеждат на площ от десетки хиляди хектари. Годишно страната изнася банани на стойност 860 млн. USD и от това зависят безброй работни места.

Това не е първият път, в който банановите плантации са поразявани от подобни гъбички. В началото на 60-те години на миналия век банановата чума унищожава почти напълно отглеждания тогава сорт. По-късно е намерена алтернативна именно в днешния „Кавендиш”. Сега трескаво се търси негов заместител.

Банановата чума се завърна
Колумбия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Повдигнаха обвинение на кмета на Несебър

Специализираната прокуратура повдигна тази нощ обвинения на независимия кандидат-кмет на Несебър Николай Димитров и още ...

Млада жена отвлече такси в Благоевград

Психичноболна жена от Благоевград открадна такси в Кюстендил и се придвижи до родното си място. ...

САЩ не изпълниха задълженията към Турция

САЩ не изпълниха изцяло своите ангажименти към Турция в споразумението за сирийската страна. Това заяви ...

Левски инвестира над 1,5 млн. в базата

Ръководството на Левски продължава да следва амбициозната си програма за подобряване на материалната база и ...

Разкрития по разследването за Тръмп

Високопоставеният дипломат Уилям Тейлър даде показания по разследването срещу американския президент Доналд Тръмп, съобщи Ню ...

БСП: Сводници и лихвари са кандидати на ГЕРБ

„Органите на реда са насочили усилията си изцяло към кандидатите на левицата, като всяка акция ...