Home » Мнения » Българското образование ?!

Българското образование ?!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското образование. Където децата ви пеят законите на Мендел за дихибридното кръстосване и чертаят таблици, с които да проверят с какви по форма зърна ще е 5-то поколение грах (не се бъзикам, проверете), но нямат идея какво да правят, ако се задавите, припаднете или си „глътнете“ езика. Където в час по ИТ си играят с PowerPoint по цяла година, сякаш е върхът на софтуерната индустрия, а не е пригодена за малоумници, а в същото не знаят какво е Java и каква е връзката с айфона им. Където в час по история комунизмът и всичките му зверства в България са засегнати 40 минути в 11-ми клас и за едно между другото в 7-ми клас.

Където в час по география и икономика ги напъват да зубрят в кое село край Видин се добива гипс, а в същото време не им се обяснява какво представлява пазарната икономика и защо светът се развива по-добре в условията ѝ. Където в гимназиалния курс по български език и литература се учи само… литература. Няма морфология, няма синтаксис, няма граматика. Разчитаме на това някой съвестен учител да ги застъпи.

Където в час по химия зубкат бариев сулфат каква на цвят утайка е (още не съм го виждал на живо това), но никой не им обяснява къде е проблемът с домашния казан за ракия. Където години наред минават в тъпкане на безполезни простотии, които в пъти надминават нивото за една нормална обща култура, за сметка на елементарни практически познания, необходими за един зрял човек. И така ще е, докато учебните програми се пишат от теоретици, които от предния вход на университета са го заобиколили и са влезли през задния като преподаватели, без да работят един час професията си. Комбинираме това с липса на всякаква педагогическа намеса, защото въпросните автори на гимназиални учебници в живота си са работили само с възрастова група 18+, и порнографията става абсолютна.

После се чудим защо като зрелостници излизаме полуграмотни и полуолигофрени, които не знаят какво е „мажоритарен“, а го гуугъл-ват. Всичко тръгва от онези 12 години, в които ние чертаем таблицата с граха, мечтаем да си купим утайка от бариев сулфат (защото е БЯЛА, пичове) и сме горди от знанията си, че в Кошава има гипс.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Хвърлиха Преслава в басейн (ВИДЕО)

Преслава изпадна в тотален шок, след като половинката ѝ Павел най-изненадващо се появи в кадър ...

Обмислят солени глоби в Ботев Пловдив

Напрежението в Ботев (Пловдив) расте с всеки изминал ден, пише „Тема Спорт“. Заради ужасното представяне ...

Софиянец с прободено сърце и 5 рани в гърдите

Пациент с прободна рана в сърцето е преведен по спешност от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ...

Оперираха Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев претърпя спешна операция. Стратега от Мировяне получил силни болки ...

Милица Гладнишка се обвърза с македонски дизайнер

Новото гадже на Милица Гладнишка е македонският дизайнер Сърджан Кръстевски, пише вестник „Галерия“. Двамата бяха ...

Собствениците на Lexus са най-доволни от колите си

През последната година степента на удовлетвореност сред собствениците на автомобили и леки товаро-пътнически превозни средства ...