Home » Мнения » Българските медии на бунт срещу порно журналистиката

Българските медии на бунт срещу порно журналистиката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публикуването през изминалата седмица на неприлични изображения на приятелката на кандидат за кмет на София предизвика гняв и осъждане от видни български журналисти и политици, пише BBC MONITORING, цитиран от 5Gmedia.

Асоциацията на европейските журналисти -България стартира инициатива, придружена #NoPornJournalism, с която да призовава държавните институции, партии и частни компании да бойкотират новинарски сайтове, които участват в неетични практики.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори издаде подобно изявление и отделно над 20 медийни сайта публикуваха декларация, озаглавена „Днес е денят“, с която българските медии решават, че трябва да поставят граница.

„Нашата работа, чест, етика и насоки нямат нищо общо с опита да дискредитираме един от участниците в изборите за кмет на София по начин, който е несъвместим с нашата професия“, се казва в съобщението. „Ние се обявяваме още по-категорично срещу партии и политици, които легитимират подобни медийни издания, като им дават интервюта, канят техни представители на събития или им плащат за рекламни и PR кампании по време на изборите.“

Кабинетът на президента Румен Радев излезе с изявление, в което осъжда „замърсената медийна среда“ в страната и нареченото „умишлено разбиване“ на етичните стандарти в българската журналистика.

Президентът порица и политиците и партиите, които публично осъждат тази „грозна” практика, като в същото време легитимират извършителите чрез тяхната подкрепа и покровителство.

„Чудовищна атака“

Последната цел на сайта на PIK News е Борислав Игнатов – кандидат на предстоящите избори за кмет на София, отбелязва BBC MONITORING.

Игнатов определи публикуването на изображенията като „чудовищна атака“ в своя публикация във Фейсбук. „Питам се какво направих, за да провокирам такава грозна агресия, която потопи близкия до мен човек в дълбок шок и срив?“

Той отрече твърдението на ПИК, че партньорката му има профили в порно сайтове.

„Те вероятно смятат, че всичко е разрешено, за да се запази отровното статукво и да се убедят обикновените хора да не търсят промяна…Аз обаче не се отказвам, напротив – ще водя тази кампания с още по-голяма решимост“, казва още Сарафов, цитиран от BBC MONITORING.

Британското издание допълва, че неприличните снимки продължават да стоят в сайта ПИК и допълва: „ПИК отговори на лавината от критики, като застана на първоначалното си решение и отказа да сваля снимките.
Сайтът публикува продължителна тирада срещу своите критици, маркирайки ги като „миряни, самодеи и негодници“, както и за „представители на американизма в България“.
„В интерес на обществото е публикуването на тези снимки, аргументира се българският сайт, защото избирателите трябва да знаят, че съществуването на такива изображения би направило Игнатов уязвим за манипулация и изнудване, ако той стане кмет. Статията завършва с призив Игнатов да напусне състезанието“, посочва BBC MONITORING.

„Свободата на словото не е абсолютна“

ПИК не е непознат с обвинения, че използва клевета и лъжи, за да подкопава противниците. Сайтът е осъждан да плаща обезщетение на няколко лица и компании през годините.

В един такъв случай софийски съд постанови през 2018 г., че PIK News трябва да изплати обезщетение на журналиста и активиста Николай Стайков за кампания за клевета му. „Свободата на словото не е абсолютна“ , реши съдът, „и изключва разпространението на невярна информация, засягаща личните граждански и човешки права“.

След „безпрецедентния“ отпор срещу публикуването на изображенията, няколко политически партии обявиха, че ще изключат онлайн агенцията ПИК от предизборната си кампания . Премиерът Бойко Борисов потвърди, че това ще се случи и с неговата партия ГЕРБ.

„Лечебен процес“

Опитът на ПИК да дискредитира състезателя в надпреварата за кмет на София обаче може да предизвика и обратното, като пример е едно съобщение за подкрепа във Facebook: „Не съм убеден, че сте идеалният кмет, но това ме убеди да гласувам за вас , Успех и се надявам да имате шанс да се докажете пред нас и като кмет. “

Освен гнева, има и надежда за промяна. Привържениците на медийната инициатива са категорични, че ще се борят за изчистване на българската журналистика от неетични практики и организират протест.

Президентът озвучи подобно настроение в изказването си: „Надяваме се, че това ще бъде началото на дебат, който ще доведе до лечебен процес в българската журналистика.“, завършва BBC MONITORING.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Валери Симеонов в Попово: Гласувайте за истинските патриоти

„Гласувайте за истинските патриоти! Те са доказали с работата си, а не просто на думи, ...

Разследват футболен гранд за финансови машинации

Един от най-успешните клубове на Източна Европа е обект на сериозно разследване за финансови машинации. ...

В София се състоя прожекцията на „Керченски пленници“

На 12 октомври, преди отбелязването на Деня на защитника на Украйна (14 октомври) в София ...

Английските фенове станали жертви на българските расисти

Английските медии разкъсаха родното общество, обобщавайки всички българи под расизма „животни“ и „расисти“ заради изцепките ...

САЩ налагат мита на европейски стоки

Съединените американски щати въвеждат от днес мита на редица стоки от Европейския съюз по силата ...

Вашият хороскоп за днес, 18.10.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Нямате търпение да приключи този работен ден, за да се почувствате ...