Home » Спорт » Български тенисисти в скандала с уговаряне на мачове

Български тенисисти в скандала с уговаряне на мачове

Френската полиция е разпитала нова група състезатели като част от все по-разрастващото се разследване относно уговарянето на мачовете за стотици хиляди долари на ниските нива на тениса, пише Tenniskafe. Смята се, че схемата, която засяга редица ниско ранкирани тенисисти, състезаващи се в турнири с малък награден фонд, вече се е разрасла и в други държави, сред които е и България.

Белгийските власти твърдят, че са се свързали с колегите си тук, както и с тези в Египет, Словакия, САЩ, Холандия и Германия. Седем французи бяха задържани тази седмица и по-късно освободени, като броят на разпитаните играчи в страната вече скочи на 17 души. Информацията идва от официални съдебни лица, които остават анонимни, тъй като нямат право да дискутират публично разследването. То се ръководи от властите в Белгия, където се смята, че се намира лидерът на организацията по уговаряне на мачовете. Григор Саргсян е задържан под домашен арест и бива следен с електронна гривна. Разследващите лица споделят, че състезатели, участвали в уговаряне на мачове, познават арменеца като „Маестро“.

Тази седмица новините по темата бяха споделени първо от L’Equipe, а имената на тенисистите не бяха обявени. Един от разследващите белгийци е заявил, че петима от френските играчи вече са признали, че са получавали пари от синдиката, а един от тях е участвал в уговарянето на над 20 срещи, за което е „заработил“ 30,000 евро. Разследването се е разраснало много повече, отколкото белгийските власти са очаквали, когато са направили първата акция срещу Саргсян и още няколко души през юни. Към него са били отправени обвинения за организирана престъпност, уговаряне на мачове, пране на пари и фалшификация. Броят на заподозрените продължава да расте. Белгийските власти споделят, че към момента имат основания да подозират цели 137 тенисисти.

Твърди се, че синдикатът е плащал от 500 до 3000 евро за уговаряне на мач, сет или гейм. Част от играчите са разкрили, че са приели сумите, понеже наградните фондове на малките турнири са прекалено скромни и не стигат за покриването на техните разходи. Често срещали така наречения „Маестро“ по тези надпревари, като там той се опитвал да стигне до повече състезатели. Описват го като приятелски настроен човек, който не изглеждал заплашително. Към момента най-големият брой разпитани е във Франция. Имената на първите четирима са Джулс Окала (21 г.), Мик Лескюр (25), Яник Тиван (32) и Джером Изерило (29). Последният от тях стига до най-високия ранкинг през 2012 – №354 в света. От L’Equipe твърят, че са го интервюирали и той, придружен от адвоката си, е отрекъл участието си в уговаряне на мачове.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Местан обжалва гаранцията и забраната да напуска България

Лютви Местан е обжалвал наложената му мярка за неотклонение „гаранция“ от 10 000 лв. и ...

Крадци свиха полицейско оръжие по време на Шампионска лига

Изкушени да гледат четвъртфиналите на Шампионска лига по телевизията, група кенийски полицаи изпаднаха в много ...

Принца на мрака отново полудява (ВИДЕО)

Здравето на Ози Озбърн постепенно се възстановява и той влиза във форма, защото отново е ...

Атака регистрира листа с необременени лица, ама не съвсем

Партия „Атака“ се регистрира днес за евроизборите. Новото според лидера Волен Сидеров е, че листата ...

Секретен щатски самолет падна в затвор

Единственият в света прототип на бомбардировача Northrop N9M Flying Wing от 1944 г. се разби ...

Бивш военен стреля напосоки от тераса в Дупница

Котките в Дупница попаднаха под прицела на бивш военен. 72-годишният мъж започнал да стреля с ...