Home » България » Българката надживява мъжа си със 7 години

Българката надживява мъжа си със 7 години

Почти 4 пълни години е разликата в продължителността на живота в областите, където е най-висока, и тази с най-ниска. Жителите на столицата и на Кърджали живеят средно по 76 г. и 6 м., докато в Монтана – 72 г. и 7 м., показват публикуваните вчера данни на Националния статистически институт.

Това е измерване на средната продължителност на предстоящия живот – показва колко се очаква да живеят родените днес, ако всички условия на живот се запазят на сегашното равнище. Прави се на всеки 2 години и данните се отнасят за периода 2016-2018 г. В България средната продължителност на живота е 74 г. и 8 м.

Тя остава непроменена в сравнение с предишното изследване, което се отнася за периода 2015-2017 г. За 10-годишен период (между 2008 и 2018 г.) увеличението на средната продължителност е с 1 г. и 9 м. за мъжете и с 1 г. и 8 м. за жените. Въпреки това продължаваме да сме на последно място в ЕС с най-ниска продължителност на живота заедно с Латвия.

Там е 74 г. и 9 м. В челото на класацията са държави като Испания, където живеят средно по 83 г. и 4 м., и Италия – по 83 г. и 1 м. У нас има твърде голяма разлика между продължителността на живота на жените и мъжете и относително висока разлика между живеещите на село и в градовете. Българските мъже живеят средно 71 г. и 4 м., а българските жени – със 7 години повече – 78 г. и 4 м.

Има и сравнително голяма разлика между половете по отношение на това колко още години биха могли да живеят онези, които сега навършват 65-годишна възраст. Те биха живели средно още 16 г. и 1 м., като мъжете ги очакват средно още 14 г. и 1 м. живот, а жените – още 17 г. и 8 м. Разликата в средната продължителност на живота между живеещите на село и в града не е много голяма.

Ако средната е 74 г. и 8 м., гражданите живеят средно 75 г. и 7 м., а живеещите на село – средно по 72 г. и 8 м. Тази разлика е сравнително устойчива във времето. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в Силистра – 8 г. и 5 месеца Най-малка е в столицата и в област Шумен – 6 години.

Най-старите данни на НСИ сочат, че средната продължителност на живота в България е била едва 52 г. в навечерието на Втората световна война. В началото на 60-те тя вече рязко е скочила на 69 години, но оттогава насам нараства много бавно. 20 г. по-късно например – в началото на 80-те на миналия век, тя е едва с 3 години по-висока – 71 г. А 10 години по-късно – през 1990 г., остава на същото ниво. Почти 30 г. по-късно средната продължителност на живота на българина е нараснала едва с 4 години.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Прекрасен жест: Вижте как украинският посланик ни честити празника (ВИДЕО)

Украинското посолство начело с Н. Пр. Виталий Москаленко честити на българския народ празника на българската ...

Създават поредна мегаструктура за безопасност на движението

Безсилието на правителството да се справи с войната по пътищата изби в правеното на структура ...

Съпругата на говорителя на Кремъл изуми Кан с дълбоко деколте (СНИМКИ)

Олимпийската шампионка Татяна Навка си прекарва прекрасно времето на Лазурния бряг, където се провежда филмовият ...

Нов грандиозен скандал между Москва и Лондон

Би Би Си не е искала от Кремъл разрешение да използва образа на руския президент ...

Земетресение в Димитровград и Хасково

Земетресение с магнитуд 3,2 по Рихтер е усетено в Димитровград и Хасково. Това съобщиха от ...

Ректорът на СУ: Безобразие е политици да са начело на шествието на 24 май

По традиция Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза 24 май с академично тържество в аулата, ...