Home » България » България ще поиска 2 милиарда за ЖП транспорт

България ще поиска 2 милиарда за ЖП транспорт

Близо 2 млрд. лева ще поиска България за железопътния транспорт за следващия програмен период 2021-2027 година. Това заяви транспортният министър Росен Желязков на конференцията “Европейска солидарност в инвестиционната политика”, организирана от Камарата на строителите в България и председателя на Комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова, съобщи Нова телевизия.

Проектите в сектора ще бъдат определени през следващите няколко месеца. По думите на министъра модернизацията на ЖП линията София – Северна Македония прогнозната сума е 800 млн. лв., а до Сърбия – 400 млн. лв. Желязков посочи, че в момента се подготвят два пътни проекта: магистралата Русе – Велико Търново и скоростният път Видин – Монтана – Враца. Предвижда се те да бъдат изградени след 2020 г.

Той определи като проект с висока степен на готовност продължението на третия лъч на метрото в София от участъка от “Хаджи Димитър” до ж.к. “Васил Левски”. Във водния сектор ще се поискат средства за подобряване на корабоплаването по Дунав. По време на конференция „Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че до края на годината процесът на обществените поръчки ще бъде напълно дигитализиран. Той посочи, че дигитализацията ще направи практически невъзможни опитите за изкривяване и „заиграване“, включително и с цената, която когато се оферира от кандидата, се криптира и няма да може да се променя до отварянето на финансовите оферти. Вицепремиерът отчете сред другите предимства на дигитализацията ограничаването на корупционния натиск.

Вицепремиерът очаква в рамките на десетилетието в строителния бранш увеличаването на разходите за труд да продължи, като мотивира очакванията си с натиска на пазара на труда и недостига на работна сила. Дончев изтъкна, че занапред строителният бранш трябва да постави основен акцент върху новите технологии, механизацията. Всичко, което е правено с десет човека, трябва да се прави с 6 или 7 души, обърна се вицепремиерът към строителния бранш.

Вицепремиерът напомни, че основният приоритет на държавата е повишаване на добавената стойност в икономиката. Следващото десетилетие, като резултат от всички политики, включително и със средства, финансирани от кохезионната политика, в България трябва да бъдат изградени поне още 10 – 12 индустриални зони със съпътстващата ги инфраструктура, които да позволят при появата на нови производства, те да се случат като инвестиция в пъти по-бързо, посочи Дончев.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Само трима от близките на загиналите край Своге са обезщетени – с по 10 лева

50 хиляди лева е обезщетението, което трябва да получат наследниците на всеки от загиналите 20 ...

Венци Стефанов: Хорейшио да разследва съдийството ни

Славия спечели с 1:0 баража срещу Етър снощи и взе аванс преди реванша във Велико ...

Порошенко обвинен в държавна измяна

Петро Порошенко беше обвинен в държавна измяна, съобщи ТАСС. Обвинения са били изпратени от бившия ...

Най-скъпите градове за срещи

Специалисти са анализирали 56 градове в 42 държави и са стигнали до извода, че среща ...

Щерката на Митьо Очите втрещи прокурорите с въпрос

„Г-н прокурор, Вие заплашван ли сте от баща ми?” – с тези думи се обърна ...

Загиналият при изкачване на Олимп е един от най-добрите ни играчи по водна топка

Един от най-добрите български играчи по водна топка Мартин Киров почина вчера в болница в ...