Home » Свят » България отваря нов коридор за Русия

България отваря нов коридор за Русия

Диалогът между Русия и България по време на Кaспийския икономически форум ни връща към политиката на големите обвързвания. Това пише в свой коментар за срещата между българския премиер Бойко Борисов и руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан руското издание „Економика сегодня“.

Руският премиер предложи идеята за съвместяване на черноморското и каспийското пространство с цел придобивки и за двете страни. Според Борисов България е вход към Европа, като регионът дава големи възможности и за двете страни.

„Преди периода на санкции срещу Русия, много популярна беше идеята за политика, предвиждаща интергриране между две интеграционни обединения – Европейският и Евразийският съюз. Идеята за съвместимост на черноморското и каспийското пространство е по-скоро символична, тъй като България е член на ЕС.

Общата рамка на ЕС, спрямо Русия е вече даденост и се определя от санкциите. Щеше да е хубаво България да разполага със суверенитет и самостоятелност във външната си политика. Тогава неин приоритет щеше да е интересът към руските енергийни проекти“, заяви директорът на международната мониторингова организация Станислав Бишок.

Той припомни, че България, както и останалите страни от ЕС, които се обявяват за възстановяването на отношенията с Русия, никога не се възползват от правото си на вето, когато се гласуват санкциите срещу страната. Според него българската държава проявява голям интерес към общи инфраструктурни и логистични проекти с Русия, като в двете страни имат голям потенциал в сътрудничество в сферата на информационните технологии, селското стопанство и енергетиката.

Установява се, че комуникацията на ниво отделни държави може да сближи отново Русия и ЕС.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Каракачанов обвърза убийството в Сотиря с концепцията му

Случаят в Сотиря показва за пореден път, че концепцията за несоциализираните общности, която предложих, трябва ...

Политолог: Преходът свърши

Преходът отдавна свърши, постигна целите си. Това каза пред „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор ...

Камера улови мощен взрив (ВИДЕО)

Тринадесет души, сред които и двама чужденци са получили силни изгаряния в резултат на мощен ...

Фрозиноне не може да си позволи звездата на Левски Станислав Костов

Италианският Фрозиноне се е отказал от намерението си да привлече звездата на Левски Станислав Костов, ...

Топ репортерка на Нова тв очаква бебе от милионер

Репортерката от предаването „На кафе“ Зейнеб Маджурова, очаква дете от дългогодишния си приятел Стоян Балевски. ...

Китай нападна САЩ заради продажба на F-16

Китай отправи остра критика към САЩ заради решението на Вашингтон да продаде 66 броя изтребители ...