Home » България » България и Израел с общи оръжейни проекти

България и Израел с общи оръжейни проекти

Израелската фирма за електронни системи ELTA Systems, която е дъщерна на най-голямата корпорация за производство на оръжие в Израел IAI, представи пред български военни специалисти своята концепция за създаване на опозната въздушна картина и за наземно базирана ПВО и ПРО. „Търсим сътрудничество с български фирми“, каза Ноам Шани, маркетинг директор на IAI за Европа.

В детайли беше представена системата за наблюдение на въздушното пространство Sky shield и мултифункционалния радар MMR. Тя е изпитана в бойни условия, а именно през 2014 г. по време на конфликта на границата с ивицата Газа. Тогава системата е успяла да прихване и неутрализира 99% от изстреляните към израелска територия ракети, снаряди и мини, а също и вражески дронове.

Към момента на въоръжение са над 100 радара MMR в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави. 54 от тях са в Индия, а останалите в Канада, САЩ, Италия, Чехия, други

IAI е една от най-големите компании в сферата на отбраната с над 50-годишен опит. В нея работят 15 000 служители. Продажбите за 2018 г. надхвърлят 4.5 млрд. USD. 80% от продажбите са за чужбина.

Предимството на компанията е, че не само предлага радари, но и внедрява най-модерните технологии. Компанията гледа много сериозно на кибер атаките и поради това внедрява кибер решения във всеки един продукт.

Радарите, които произвежда компанията варират в обхвата си на действие от няколко километра до няколко стотин километра. Разполагат с уникални комбинации от сензори, които работят и на земята, и във въздуха, и в самолетите. „Когато говорим за опознаване на ситуацията трябва да споменем какво се случва във въздуха. Когато говорим за заплахите трябва да кажем за такива с нисък интензитет, бавни или неразпознаваеми обекти, безпилотни летателни апарати, ракети и минохвъргачки. Сценариите варират от рутинни до конфликти с висок интензитет или такива с нисък, вътрешна сигурност и контрабанда.

Въпросът за оперативната съвместимост не е като в миналото. Не разделяме мисиите, нито видовете въоръжени сили, а говорим за оперативна съвместимост между държавите, тъй като те участват не по отделно, а в коалиции при определени действия”, пояснява Шани.

От командването на българските ВВС неофициално обясниха, че предстои замяна на старите радари, но не уточниха колко и какви трябва да бъдат закупени.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Истинската цел на истерията около Полфрийман

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...

Невероятно зрелище със седем гола и Интер отцеля

Отборът на Интер си тръгна с трите точки при гостуването си на Сасуоло в невероятно ...

Как Русия насажда руска идентичност на Крим

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Опитите ...

Русия строи ядрена инсталация в Сърбия

По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград бе подписано междуправителствено споразумение ...

E63 S вдигна 336 км/ч за 3 км (ВИДЕО)

Германското тунинг ателие Brabus публикува видео на доработен Mercedes-Benz AMG E63 S, който успява да ...

Три силни коза за Локо Пд срещу ЦСКА

Със силни козове разполага Локомотив Пловдив в предстоящия сблъсък с ЦСКА. „Смърфовете“ приемат столичани днес ...