Home » Бизнес » България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди се договориха България и Индонезия да активизират сътрудничеството във всички области като увеличат стокообмена си двойно за следващите 5 години.

Това съобщиха от МВнР.

„Много се радвам, че след срещата ни в Монреал преди година, за 2018 г. стокообменът между двете страни се е увеличил с около 150 процента до 222 млн. долара, а за първите месеци на 2019 г. с повече от 300 процента. Но това е крайно недостатъчно за възможностите, които имаме. Затова съм убедена, че бизнес-форумът утре и смесеното заседание на двете правителства, за което се договорихме днес, ще доведат до удвояване на стокообмена за следващите 5 години“, заяви Екатерина Захариева.

Външният ни министър подчерта, че България има стабилна икономика, която всяка година отбелязва растеж, а най-бързо развиващият се сектор е в сферата на информационните технологии. 28 на сто от работещите в този сектор в България са жени, а общият брой на жените инженери и научни работници възлиза на 54 %.

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

“Нека се събираме по-често и да активизираме икономическото сътрудничество“, призова Екатерина Захариева, „нашето производство е много конкурентно способно. Дори изнасяме повече стоки за Германия, отколкото внасяме“.

Вицепремиерът изрази надежда, че скоро ще бъдат подписани и споразумения за сътрудничество в сферата на образованието, както и в сферата на транспорта. „Българските пристанища могат да бъдат врата за индонезийските стоки на европейските пазари“, каза Екатерина Захариева.

Това е първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 г. насам, а Рътно Марсуди е първата жена на този пост.

„Беше крайно време външен министър на Индонезия да дойде на посещение в София. България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Стремежът ни е да подобрим отношенията си с България“, заяви Рътно Марсуди. Тя потвърди позитивните тенденции в търговските отношения и насърчи повече българи да посетят страната й: „Има 15 % ръст в посещенията на българи в Индонезия. Ние сме интересна дестинации с над 17 хиляди острова и имаме какво да предложим на туристите“.

Екатерина Захариева и Рътно Марсуди обсъдиха възможностите за увеличаване на туристическия обмен, както и откриването в Индонезия на български визови центрове по модела на тези в Русия, Индия и Китай, които да улеснят посещенията на индонезийците в България.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света като почти 90 на сто от населението ѝ изповядва исляма. Във фокуса на разговорите между Екатерина Захариева и Рътно Марсуди бе и сътрудничеството в сферата на междукултурните и междурелигиозни отношения в името на толерантността и борбата с дискриминацията.

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

„Можем да изнасяме заедно познания за толерантност“, заяви външният ни министър, според която страните от ЕС и Индонезия трябва да работят заедно срещу дискриминацията.

Министър Захариева потвърди подкрепата на България за Индонезия по всички европейски въпроси.

Индонезия е приоритетен партньор на България в Югоизточна Азия, с нарастваща политическа и икономическа тежест като най-голям член на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), член на Г-20, както и като третата най-многолюдна демокрация в света.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

От природата зависи дали Перник ще има вода

Пет часа вечер и пет часа сутрин. Толкова ще получават вода перничани. От утре (18-и ...

Пхенян: Няма да обсъждаме ядрени въпроси

Северна Корея заяви, че няма да обсъжда ядрени въпроси, когато разговорите със САЩ бъдат подновени, ...

Руските ракети ще са в бойна готовност през пролетта

Зенитно-ракетните системи С-400 ще бъдат въведени в експлоатация в Турция през пролетта на следващата година, ...

Кобрата: Руис ще победи Джошуа

Българският боксьор Кубрат Пулев коментира двубоят между Анди Руис-младши и Антъни Джошуа, който предстои да ...

Храната все по-скъпа седмица след седмица

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се e повишил ...

Русия връща на Украйна задържаните кораби

Русия ще предаде утре задържаните миналата година в Керченския пролив украински кораби, предаде ТАСС, позовавайки ...