Home » България » БАБХ спира от пазара спанак, примесен с татул
БАБХ спира от пазара спанак, примесен с татул
БАБХ спира от пазара спанак, примесен с татул

БАБХ спира от пазара спанак, примесен с татул

БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул.

Агенцията направила проверка след постъпили два сигнала за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 г , сорт Горила, произведен в област Пловдив.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.

При проверка в хипермаркета в Търговище в опаковките със спанак са открити и единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул).

Проверка на производителя е установила, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по чл. 12 от Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от продажба. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

Магазините в Търговище и Костинбрид, за които са подадени сигнали, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от обектите си.

Проверка е показала, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.

Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава.

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 г , сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

offnews.bg

 

[kkstarratings]
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар