Home » Клюки » Азис съвсем изпуши: Аз съм избран от Бог, ще бъда солист в неговия хор
Азис съвсем изпуши: Аз съм избран от Бог, ще бъда солист в неговия хор
Азис съвсем изпуши: Аз съм избран от Бог, ще бъда солист в неговия хор

Азис съвсем изпуши: Аз съм избран от Бог, ще бъда солист в неговия хор

Тъмна нощ е надвиснала над Костинброд. Азис, който днес е Кралят на фолка и водещ на „Биг Брадър: Мост Уонтед”, е малко дете. Събужда се, без причина, и излиза в градината на къщата на баба си Станка, която още тогава е известна гледачка. И в гъстия мрак Васил, както е рожденото му име, успява да различи непознат мъж, облечен целия в бяло.

„Той ръсеше нещо като юфка по земята. Бях доста изненадан и не можех да мръдна от мястото си – тотално зашеметен. След това споделих с баба. Тя ми обясни, че действително съм видял Исус, а това, което той е разсипвал в двора, не било юфка, а манната небесна. Каза, че Христос е благословил къщата ни и днес повече от всякога й вярвам. Благодарение на тази Божия благословия успях да развия таланта си”, разказва Азис.
По-късно, с всяка негова предприета крачка в живота той ще се уверява, че е богоизбран. Хитовият изпълнител, а вече и тв водещ, го е заявявал неведнъж, при това толкова аргументирано, че е трудно да се прокрадне съмнение.

Азис, който е на 40 години, е роден в Сливенския затвор и това не е съзнателно измислена от него стратегия за привличане на общественото внимание, а голата истина. Майка му Гергина била изпратена там от свои, споделяла е самата тя при една от редките си медийни изяви. Причината е забранената й любов с Троян – бащата на Васил. Връзката им била против правилата, защото тя е от клана на Карадарашите, а той – от този на Цуцуманите. А според неписания закон хора в тези кланове не могат да се съберат в семейство. Семейството на Гергина не я пускало да се омъжи за Троян. И направили всичко възможно да ги разделят. На времето, казвала е тя, не били кой знае колко трудно да се „измисли история” и да я вкарат в затвора. „Но любовта пламна още по-голяма”, отсича Гергина.

Когато отишла в Сливенския затвор, тя вече била бременна. Искала да абортира, но любимият й Троян казал: „Не!”. Освен това той смятал, че именно с появата на дете двата рода ще се помирят. Оказал се прав, но отнело известно време. Така Азис се родил в Сливенския затвор. И майка му кръстила Станислав, защото искала да носи съвременно име, а и така проявявала уважение към баба му Станка от Костинброд и другата баба Славка, която е майка на баща му. Като научил, бащата Троян се ядосал и се опълчил. Няма да е Станислав, а ще е Васил на дядо си, категоричен бил той. Малко след раждането на бъдещия Крал на попфолка в Сливенския затвор пламнала епидемия. Всички деца трябвало да бъдат изведени. Гергина завела новородения Васил при родителите си. Те й предложили да го осиновят и да го отгледат, само и само дъщеря им да не е заедно с Троян. Гергина категорично отказала. И семейството й отстъпило. Приели зетя.

Васил израснал в София, в квартал „Банишора”, а после в „Света Троица”. И все пак го наричат Костинбродския славей. Може би защото е прекарвал голяма част от детството си при баба си. Дори е ходил на детска градина там. И се случвало да бяга, тъй като не му харесвало. Именно там и видял във въпросната нощ непознатият мъж, който разсипвал „манна небесна” в двора на къщата им.

Много спомени го свързват и със столицата. Васил бил едва на 6 години, когато баща му Троян – талантлив музикант, забелязал таланта му и му купил пиано. Дори наели учител, който да го обучава. Освен това бъдещият певец посещавал уроци по английски език, а когато навършил 7-годишна възраст, проявил желание да се запише и в театрална школа. Сам отишъл в читалище „Аура”, платил таксата от 7 лева, които взел тайно от майка си, потвърдил, че уж родителите му били съгласни и започнал репетиции. Първата му и единствена роля била на Дядо Мраз. „Моята мечта беше и е да бъда актьор, да играя в театри, да се снимам в киното”, споделя Азис. Само че се отказва от театралната школа в читалище „Аура” едва след първото представление, в което участвал. В пиесата играел Дядо Мраз и за целта го облекли с вехти, червени дрехи, сложили му качулка и му залепили брада от памук с добре познатото на всички пораснали деца тъмнокафяво лепило. Баща му дошъл да го гледа и се гордеел с него. След края на представлението, в което казал с треперещ глас две-три реплики, малкият Васил веднага свалил брадата и се отказал. „Още тогава усетих една лека дискриминация, разбира се, изключително перфидна. Може би са се опитали да прикрият моя етнос с брадата и качулката – да не се види, че има циганче на сцената”.
И все пак той не се е отказал от мечтата си да стане актьор. А с читалище „Аура” го свързват и приятни емоции. Именно там гледал филма „Кое е това момиче?” с участието на Мадона и още тогава си пожелал да е като нея. До днес Кралицата на попмузиката е негов идол.

Посветил се на музиката, но не поел по пътя, предначертан от родителите му – музикално училище и кариера на пианист. Васил запява първо религиозни песни. Едва 19-годишен той записва със семейството си първите си песни, възхваляващи Бог. Дори отпечатили и постери на обложката на албума. И малко след това непозната жена се свързва с Азис и му споделя, че дъщеря й закачила въпросния постер на стената в стаята си. „Една нощ, Господ събудил майката и я накарал да застане под постера. И тогава чула от Бог послание, което трябвало да ми предаде. То гласи: „В ден на напаст, ти ще ме призовеш, аз ще те спася и ти ще ме прославиш!” Ненапразно е тази моя слава, тази популярност, която до ден-днешен не е застивала, с милиметри дори не е спаднала… Това е Божа работа! Аз съм избран от Господ за мисия, още не знам каква, но тя ще бъде много важна за него!”, категоричен е Азис.
В началото на 1999 г. Васил сключва първия си продуцентски договор с „Маратон рекърдс”. Тогава се ражда Азис – певецът избира псевдонима си от името на главния герой в турски филм. Случайно или не, именно в южната ни съседка се слави днес Азис и изнася концерти пред хиляди свои почитатели. А на времето, когато се прехвърля в компанията „Съни мюзик” на Крум Крумов, бъдещият Крал на фолка пеел и в големи градове, но и в малки населени места, където изнасял рецитали не с оркестър, а с касетофон в тесни читалища, в които бумтели печки на дърва, но и с тях студът бил сковаващ.
През годините Азис някак все съумява да изненадва почитателите си. Той се превръща в една от най-известните и противоречиви личности у нас. И въпреки малките мащаби, в които твори, успява и днес да запази мистерията. Смело експериментира с външния си вид. Стряскал е с женски дрехи, грим, дълги коси и токчета. През 2006 г. шашна с брак с Ники Китаеца. А след това с развод – оказа се, че всичко е един рекламен трик. Завръщане към визията на мъжкар, която запазва и днес. Стана баща на дъщеря от Гала, с която са приятели деца. И днес заслужено разширява славата си. Дори попадна в класация на „Ню Йорк Таймс” за най-влиятелните музиканти в света. Любопитна подробност е, че тази световна известност му е предсказа от астроложката Оксана Ховарт. „Не правя почти нищо без да се консултирам с нея… Винаги досега нещата, които Оксана ми е казвала, са били с точност до ден, до час”, споделя Азис.

След куп провокации, последните му песни са социални. А в последния му проект „Позна ли ме?” участва Цветана Манева. Именно с каузата да привлече вниманието към наболели обществени проблеми Азис успява да убеди голямата актриса да участва в клипа към парчето му и днес двамата са близки приятели.

„Усещам връзката си с него. Ако Господ е направил свой хор от музиканти и певци, то аз съм солистът в този хор. Този, който излиза пред хора и запява най-важното, този с най-красивия, най-мощния, най-силния глас. Господ ме е направил неговия солист, така си го представям. Нямам друго обяснение защо пея по този начин – въздействащо за публиката”, споделя Азис. И допълва, че е чувал певци, които пеят също толкова добре като него. И все пак не са постигнали неговия успех. „Не са докоснати. Господ не е казал: „Ти ще си солист!”… Иначе няма причина да не са известни”, казва Кралят на попфолка. И допълва, че „ако не ти е предначертано от Господ”, каквото и да направиш, няма да постигнеш големи успехи и слава.
ХотАрена

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Алекс Сърчаджиева тъгува за Иван Ласкин

„Все повече ми липсваш, момче. Времето не лекува. Голяма е празнината ти“. С тези думи ...

Азис: Ако живеех в Италия, щях да съм депутат

Кралят на поп фолка Азис показа през годините многобройните си таланти. Той блесна като поп ...

Ето кой върна усмивката на Алекс Сърчаджиева (СНИМКА)

След голямата загуба на любимия си Иван Ласкин Алекс Сърчаджиева прави всичко възможно да съхрани ...

Ники Кънчев се намира в страшна дупка (СНИМКА)

Тъга по „Биг Брадър“ налегна водещия Ники Кънчев, твърди сайтът за клюки и светски новини ...

Николета Лозанова получава рекорден хонорар, за да…

Николета Лозанова е едно от спряганите имена за участник в новото риалити предаване на Нова ...

Няма да повярвате какво направи Азис с името си! (Виж как се прекръсти)

Няма да повярвате какво направи Азис с името си! (Виж как се прекръсти)

Азис предприе решителна крачка в живота си Кралят на поп фолка Азис се прекръсти. Той ...