Home » Технологии » Автомобилът на старо: Как да разберете дали въздушните възглавници работят

Автомобилът на старо: Как да разберете дали въздушните възглавници работят

Много собственици на автомобили дори не знаят, че въздушните възглавници могат да имат определен срок на годност, след което те трябва да бъдат сменени. В противен случай няма гаранция, че в точното време възглавниците няма да изпълнят най-важната си функция. Става въпрос за стари коли, които преобладават в нашия автомобилен парк.

На пазара има и автомобили, които заводски са с въздушни възглавници, но са претърпели удар, а след това еърбеговете не са сменени с нови. Недобросъвестни търговци, отстраняват въздушната възглавница, запълват мястото с монтажна пяна, например и тапицират волана или арматурното табло, като дори правят топли печати за наличието на еърбег. Това лесно може да се провери преди покупката със сервизна диагностика, която е силно препоръчителна.

По-голямата част от производителите на съвременни модели дават доживотна гаранция на въздушните възглавници. Що се отнася до някои автомобили от „нулевите“ години на производство, почти всички от 90-те и по-старите, информацията за датата на годност на въздушните възглавници, като правило, се съдържа в инструкциите за експлоатация на автомобила.

При модели на някои марки, като например Mercedes-Benz, това е посочено и върху стикера в салона. Най-често животът на еърбеговете при по-старите коли е ограничен до 10 – 15 години и зависи от възрастта и марката на колата. Ето защо при избора на кола от вторичния пазар, за всеки случай, е препоръчително да се изясни информацията за навременната подмяна на въздушните възглавници.

Автомобилът на старо: Как да разберете дали въздушните възглавници работят

Още по-добре е, когато купувате кола на старо, диагностицирайте годността на въздушните възглавници, както и всички системи за сигурност на автомобила при специалист и ако е необходимо, ги заменете с нови. Инвестицията не е малка, но пък е жизненоважна. Обикновено препоръките на производителите се свеждат до замяната на пиропатроните, които при задействане пълнят възглавниците с въздух.

За някои много стари коли сроковете на годност на елементите от системата на въздушните възглавници не са посочени, но информация по темата има в официалните сервизи на дадената марка, както и в интернет. Особено внимателни трябва да бъдат и собствениците на автомобили от 2002 до 2015 година, в които са монтирани въздушни възглавници с марка Takata, станали печално известни със смъртоносното си действие. Повечето такива еърбегове се ремонтират в сервизите безплатно, като за целта трябва да проверите дали има сервизна акция за вашия автомобил.

Можете да попитате коя марка въздушна възглавница е инсталирана във вашия автомобил, като се свържете с дилър, който ще определи това по VIN номера. По-добре е продуктите Takata да се заменят с нов модел на друг производител. Що се отнася до съвременните автомобили, доживотната гаранция на възглавниците изобщо не означава, че те ще работят правилно до края на века.

Всеки път, когато моторът се стартира, електрониката започва самопроверка на системата за въздушни възглавници и ако бъде открита неизправност, съответният индикатор на арматурното табло със сигурност ще светне. В такава ситуация трябва спешно да се свържете с автосервиз.

Автомобилът на старо: Как да разберете дали въздушните възглавници работят
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...