Home » България » Атлантици: Съветската армия окупира България, но нарича това Освобождение

Атлантици: Съветската армия окупира България, но нарича това Освобождение

Вълна от възмущение предизвика във Фейсбук инициатива на руското посолство в София, представяща нахлуването на съветската армия в България през септември 1944 г. като освободителна мисия.

„Поредна нагла руска хибридна провокация против държавата и обществото, със съучастието на проруски елементи у нас“, заявяват от Атлантическия съвет на България.

„На 9 септември 1944 г. с държавен преврат на власт идва престъпно правителство, с помощта на чужда държава, обявила ни война и навлязла в Родината ни като окупатор. Това е най-черната дата в нашата История! Паметникът на съветската армия е символ на окупацията и смазването на свободата на България. И на убиването на бъдещето на няколко поколения българи“ – се казва в позиция на АСБ, публикувана в социалната мрежа.

Евродепутатът Александър Йорданов постави въпроса за вината на Съветския съюз пред българския народ, като излезе с остра позиция по повод на подготвяната от руското посолство инициатива за 9 септември – фотоизложба, наречена „Освобождение Болгарии“ („Освобождението на България“ – б.р.).

„Руската страна, която пледира за приятелски отношения с България, продължава да нарича най-нагло осъществената от съветската армия окупация на отечеството ни „освобождение“. Това е недопустимо, политически и морално осъдително. По-подходяща за случая би била фотоизложба документираща безчинствата на окупаторите и техните слуги – убийства, изнасилвания, грабежи, хвърляне на живи хора от скала, заравяне на трупове в прясно изкопани ями, издевателства над жени и побои в милицията, хранене на свине с човешко месо в концлагера „Белене“ и други актове на „освобождение“, осъществявани от съветски войници и български комунисти след 9-ти септември 1944 г.“ – посочва той пред faktor.bg.

Александър Йорданов допълва, че престъпленията на съветската армия у нас са признати лично от комунистическия лидер Георги Димитров в писмо до Йосиф Сталин.

Той напомня, че общият брой на избитите българи, включително разстреляните без съд и присъда, през първите няколко месеца на комунистическия терор са 30 000. Става дума за елита на нацията, включително наследници на известни възрожденски фамилии и герои от войните за национално обединение.

На този фон евродепутатът напомня и извинението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който на полски език помоли поляците за прошка заради причиненото от нацистите на техния народ.

Александър Йорданов, който е и член на Атлантическия съвет, апелира за реакция срещу провокативната инициатива, като заявява, че ако не последва отговор, ще постави въпроса пред Европейския парламент.

Политологът Огнян Минчев определя действията на съветската армия като арогантно поробване.

„Освобождение“ на България от държавата ѝ – превръщане на България в колония на Москва. „Освобождение“ на България от нейния национален елит – избиване на голямата част от българските политически, административни, стопански, интелектуални и духовни лидери, без съд и присъда или чрез монтиран от окупатора съд и присъди без каквато и да е легитимност. „Освобождение“ на България от пълноценно национално битие за половин век, през който страната и националната общност са управлявани от колониална администрация в полза на имперския център – Москва. Последствията от всичко това не са преодолени и до ден днешен, когато ние все още нямаме национална независимост, пълноценна национална държава и национално достойнство, отхвърлящо намесата на бившия имперски господар в енергетиката, политиката, системата за сигурност, медиите… „Освобождение“, което е символ на арогантно поробване.“ – написа политологът в профила си във Фейсбук.

От Атлантическия съвет от своя страна посочват, че участието на българи в инициативата е национално предателство.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...