Home » Свят » Атина иска Западните Балкани в Европейския съюз

Атина иска Западните Балкани в Европейския съюз

Климатичните промени, бежанският проблем, кипърският въпрос, отношенията с Турция, но и европейската перспектива на Западните Балкани – това бяха темите, на които се спря гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в своята реч пред Общото събрание на ООН, съобщават медиите в южната ни съседка.

Що се отнася до нашите съседи на север, Гърция ще продължи да подкрепя усилията на всички страни от Западните Балкани да се интегрират в Европейския съюз, доколкото изпълняват своите международни ангажименти към Европейския съюз и своите ангажименти към съседните страни, заяви Мицотакис.

Той посочи, че Гърция играе ключова роля в икономическото развитие на целия балкански регион благодарение на търговските възможности, които предлагат нейните пристанища в Пирея и Солун, както и позицията ѝ на важен инвеститор в Югоизточна Европа.

Гръцкият премиер говори подробно за бежанския въпрос, като подчерта, че Атина вече е на ръба на възможностите си за справяне с проблема и не може сама да понесе този товар.

Той изтъкна, че е необходим колективен подход със справедливо разпределение на отговорностите в рамките на ЕС, както и спазване на договора между ЕС и Турция.

Трябва да кажем на нашите европейски партньори очевидното – Гърция не може сама да понесе товара на масовото движение на хора, които бягат от войни и потисничество или просто търсят по-добро бъдеще, какъвто е случаят в последно време. За тези хора Гърция не е тяхната крайна дестинация. Те идват в Европа през нашата външна граница, която всъщност е гръцката граница, заяви Мицотакис.

По отношение на климатичните промени гръцкият премиер каза, че правителството планира да приеме нова национална стратегия за енергия, околна среда и климат преди края на тази година. Тя ще включва приемане до края на 2021 г. на забрана за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба, затваряне на всички електростанции на лигнитни въглища до края на 2028 г., както и инициативи за защита на културното наследство от климатичните промени.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Макрон: Tурската интервенция в Сирия e безумие

Френският президент Еманюел Макрон определи турската военна операция в Сирия като „безумие“ и заяви, че ...

Борисов гневен: Аз съм виновен, така ли?!

За мен е било груба грешка приемането на България в Европейския съюз с Механизъм за ...

Паулиньо от Левски: В България няма расизъм!

Футболистът на Левски Марселиньо коментира расисткия скандал в българския футбол след евроквалификацията между България и ...

Октай: Покрай Манолова ВИС се опитва да се върне в строителната мафия (ВИДЕО)

Винаги съм казвал, че агресията на Ердоган към кюрдите, които са 20 млн. В Турция, ...

Северна Македония продължава да е приятел на България

Северна Македония ще остане приятел на България. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, цитиран от ...

Балъков: Не бягам от отговорност!

Вече бившият селекционер на България Красимир Балъков говори пред журналистите след днешния Изпълком и след ...