Home » Свят » Астана става Нурсултан

Астана става Нурсултан

Парламентът на Казахстан гласува единодушно на първо и второ четене законопроект за смяна на името на столицата на страната от Астана на Нурсултан. По този начин градът вече официално е с ново име, предаде агенция Казинформ. Предложението за промяната без референдум бе на Касим-Жомарт Токаев, който по-рано днес встъпи в длъжност президент на Казахстан, след като вчера дългогодишният лидер на централноазиатската република Нурсултан Назарбаев обяви изненадващо оставката си.

Токаев (65 г.), досегашен председател на горната камара на парламента, обяви в първата си реч пред депутатите, че ще следва политиката на предшественика си. И предложи столицата Астана да бъде прекръстена на Нурсултан. Астана замени Алмати като столица на страната през 1997 г. и бе превърната във футуристичен град. Сега предстои законопроектът за новото ѝ име да бъде подписан от президента.

78-годишният Назарбаев, който оглави страната през 1990 г., остава председател на Съвета за сигурност на Казахстан, лидер на управляващата партия „Нур Отан“ и член на конституционния съвет. Наследникът му ще остане на поста до нови избори, насрочени за април следващата година.

Токаев заяви, че Назарбаев е проявил мъдрост с решението си да подаде оставка. „Вчера светът стана свидетел на историческо събитие“, каза той и приветства Назарбаев като визионер и реформатор. На мястото на Токаев за шеф на Сената днес бе назначена Дарига Назарбаева (55 г.) – най-голямата от трите дъщери на бившия президент. По този начин тя се превръща във втория по важност човек в държавната йерархия, съобщи БНР.

Казахстан
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ракия за закуска

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Гърция се оплака на ООН от Турция

Гърция призова днес ООН да осъди спорна сделка между Турция и Либия, която определи като ...

Защо за ГЕРБ не е важна свободата на словото?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вежди ...

Спират строежа на многоетажни паркинги

Три проекта за многоетажни паркинги има в Пловдив. Този, който е в най-напреднала фаза, е ...

Абсурд! Шофьор кара с гума, стърчаща на метър от купето в Пловдив (ВИДЕО)

Вчера в социалните мрежи плъзна видео, на което се вижда как шофьор на джип Лада ...

САЩ: Русия ни изяжда обяда в Африка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Американските ...