Home » България » Асоциацията на прокурорите: Искаме Гешев

Асоциацията на прокурорите: Искаме Гешев

Асоциацията на прокурорите в България публикува в сайта си становище, в което изразява принципната си, убедена и категорична подкрепа за единствения номиниран кандидат Иван Гешев.

„Изразяваме твърдото си несъгласие с опитите на някои среди настоящият избор да бъде превърнат в политически фарс и опорочен от инспириран уличен натиск и компроматна кампания. Призоваваме цялото българско общество да прояви зрялост и отговорност, като дебатът и процедурата се развиват само и единствено на „полето“ на професионалните критерии и законовите изисквания“, е подчертано в текста.

Посочено е, че единодушно номинираният от прокурорската колегия на ВСС кандидат г-н Иван Стоименов Гешев отговаря на всички критерии, за да заеме поста на главния обвинител. „Напълно споделяме и се солидаризираме с масовата подкрепа за г-н Иван Гешев, изразена от стотици прокурори, следователи и служители от различните организационни структури и нива в Прокуратурата на Република България. Тази безпрецедентна подкрепа показва ясното желание на огромния процент от работещите в системата, за главен прокурор на Република България да бъде избран именно прокурор, който да е посветил своя професионален и житейски път на прокуратурата“, пише още в колективното становище на обвинителите.

По-нататък са изложени всички възможни високо-професионални качества на Гешев, реалният му практически опит в разследването и разкриването на престъпленията, и т.н. „Този огромен опит, това детайлно познаване на функционирането на системата на различните ѝ нива, на плюсовете и минусите, на специфичните ѝ връзки с останалите държавни органи от правоохранителния сектор, на действителните нужди, както на работещите в системата кадри, така и на българските граждани, ще даде възможност на г-н Гешев незабавно да пристъпи към решаване на проблемите, към осъществяване на необходимите политики и към реализирането на очертаните от него стратегически приоритети в дейността на Прокуратурата на Република България“, акцентират обвинителите.

Те изразяват своята „готовност неуморно и последователно да работим, като си партнираме и сътрудничим с главния прокурор“ и посочват в името на кои цели са готови:

-подобряване на условията на труд и на материалната база;

-гарантиране на адекватни за положения труд и усилия трудови възнаграждения;

-осигуряване на предвидимо и справедливо допълнително материално и нематериално стимулиране;

-разширяване възможността за ползване на ведомствени жилища и базите за почивка и отдих;

-подобряване на съществуващите застрахователни условия;

-доразвиване на съществуващата система на подпомагане на нуждаещите се колеги;

-изграждане на система за психологически грижи и помощ и т.н.

Прокурорите от асоциацията дават твърда дума за това, че ще подкрепят и „всички бъдещи усилия на главния прокурор и ръководството на Прокуратурата на Република България за гарантиране на справедлива натовареност; за постоянно професионално усъвършенстване, квалификация и обучения; за равна, реална и базирана на справедливи критерии възможност за кариерно развитие и израстване; за прозрачност и обективност при провежданите процедури за избор на административни ръководители“.

Асоциацията на прокурорите припомня, че в своята концепция Гешев е акцентирал на „належащата нужда от усъвършенстване на материалното и процесуално законодателство, която необходимост е осъзната и споделена от всички работещи в сферата на разследването и наказателното правораздаване професионалисти“.

И още: „Вярваме, че именно г-н Иван Гешев е този човек и професионалист, който на практика е демонстрирал и доказал, че притежава волята, смелостта и необходимите качества да воюва за каузата на законността и справедливостта, като неотклонно защитава правата и интересите на българските граждани, общество и държава“.

Към края на текста обвинителите подчертават, че „на база на цялостната кариера и безспорните лични и професионални качества на г-н Иван Гешев, на база на изготвената от него концепция, на база на мненията на колегите прокурори, следователи и служители, на база на подкрепата от служителите от останалите държавни органи в сферата на противодействието и борбата с престъпността, на база на гражданската и обществената подкрепа, сме твърдо убедени, че именно г-н Иван Стоименов Гешев е правилният и разумен избор, като ще бъде достоен и успешен главен прокурор на Република България“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Два мача от родния шампионат в деня на Изпълкома

Две срещи от 13-ия кръг на efbet Лига ще се проведат днес, петък 18 октомври. ...

Войната след войната

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Нито ...

Хубчев: Истинските фенове вече не ходят по мачове

Бившият селекционер на България Петър Хубчев продължи темата с расизма, която засегна пред вестник „Билд“ ...

Слави Трифонов регистрирал телевизията си на адреса на bTV

Слави Трифонов регистрирал купената наскоро старозагорска кабеларка на адреса на bTV. Това показва справка в ...

Най-евтината и най-скъпата кола на салона в София

Тазгодишният софийски автомобилен салон предложи на посетителите доста интересни автомобили. Премиерите за България, бяха 16, ...

Валери Симеонов в Попово: Гласувайте за истинските патриоти

„Гласувайте за истинските патриоти! Те са доказали с работата си, а не просто на думи, ...