Home » България » Армията ремонтира техника с военновременни запаси

Армията ремонтира техника с военновременни запаси

Парламентарната комисия по отбрана прие доклада за състоянието на армията, въпреки че за поредна година в него беше записано, че има ограничения по изпълняване на задълженията. Докладът отчита, че армията изпълнява задълженията си, но с известни ограничения, съобщи БНР.

„Преди една седмица се наложи да изпратя докладна записка до министъра на отбраната за освобождаване на част от военновременните запаси от части, за да можем да възстановим техниката. Причината част от ученията да не се проведат е авариралата техника през годината“, каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Учения не са били провеждани и заради задачата армията да помага по охрана на границата.

По време на дискусията депутати от ГЕРБ предложиха повечето военни учения да се правят чрез компютърни симулации, а не на полигони, за да се пази ресурсът на техниката. Други обявиха, че е премината границата за поддържането на старата техника, която е от съветско време.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков защити ремонтите на техниката. И каза, че ремонтът на щурмовия хеликоптер СУ-25 в Беларус не е започнал. Европейска банка е отказала да извърши плащането на 82-та милиона лева. Чака се и становище на външното ни министерство дали европейското ембарго върху оръжията за Беларус би попречило на договора.

„Очакваме това становище да стане факт в понеделник, за да имаме пълното основание отново да наредим средствата за поддържане на летателната годност на самолетите Су-25“, каза Величков.

И през 2018 г. голяма част – около 60% от разходите за отбрана, са отивали за персонал, а не за капиталови разходи. 21 процента са отивали за капиталови разходи. До края на месеца 4 фирми ще получат покани за предложения по договора за нови машини на пехотата. Генерал Андрей Боцев се надява до края на годината или да има договор, или да сме „пред подписването на договор“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...

Каквото и да говорят неприятелите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Каквото ...

Турция е нанесла въздушни удари

Турската армия е осъществила през нощта въздушни удари в района на сирийско-иракската граница, за да ...

Гриша Ганчев потвърди – Милош Крушчич ще води ЦСКА

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев потвърди за dsport.bg, че Милош Крушчич ще бъде старши треньор ...

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да ...

Масов фалит на авиокомпании

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са ...