Home » България » Арх. Игнатов разказа защо се е върнал в България

Арх. Игнатов разказа защо се е върнал в България

Арх. Борислав Игнатов кандидат за кмет на София на „Демократична България”. Той е роден през 1972 г. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 1995 г. със специалност „Градоустройство“.

Същата година започва самостоятелна работа като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро. В средата на 2001 г. се премества в Ню Йорк. Там работи в една от най-големите световни архитектурни фирми по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради.

През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там.

През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди.

Негов близък приятел е режисьорът Жоро Торнев.

„Запознахме се пред 90-те години, когато започнахме да учим. Тогава мечтаехме първо да няма купонна система, да няма член първи от Конституцията – това беше дневният ред на обществото. Аз мечтаех за филми, а той за голяма архитектура. Той продължава да живее в „Дружба“ 2 и има погледа на човек, който живее на земята, а не на друга планета – това му дава страхотен шанс”, отбеляза Жоро Торнев в предаването „Тази неделя”.

Арх. Борислов Игнатов печели „Зелена карта” през 1998 г. и заминава за САЩ.

„Предишната година бях в казармата в Шумен, тогава стана големият крах на държавата при Жан Виденов, ситуацията беше неясна. Когато човек получи този жребии, тръгва и вижда какво е положението”, обясни той.

Според него Иван Костов като политик е направил много важни неща и много тежки промени. „Не случайно не е харесван, тъй като непопулярните мерки не винаги водят до одобрение”, каза архитектът.

В САЩ той работи като архитект и отбелязва, че когато започваш да живееш на ново място, сякаш изживяваш второ детство, защото започваш да учиш много неща.

Една от причините да се завърне в България е проектът за къщата – дърво.

По-късно високотехнологичната сграда “Къщата Дърво” във Варна става единствената българска сграда, включена в новото, второ издание на престижния сборник “1000 х Европейска архитектура” (1000хEuropean Architecture”).

“Къщата дърво” се намира в околностите на града, в скат над борова гора. Тя започва да расте на терен, който от с течение на годините е превърнат в сметище. Издигането на къщата се случва наистина по модела на дървото. Корените са дълбоко в земята – това осигуря топлината за жилищните помещения и зимната градина, която оформя короната на къщата и се намира на покрива.

„След този проект последваха други и разбрах, че Америка няма нужда от мен конкретно. Аз съм там, но когато съм в България мога да предоставя свои знания, които да направят промяна”, обясни арх. Борислав Игнатов.

Той е пръвопроходник в много неща и аз му пожелавам да стане това, което иска, отбеляза Жоро Торнев.

Арх. Борислав Игнатов сподели, че се е запознал с приятелката си във Варна през 2015 г. и от тогава са заедно, като тя го поддържа във всичко, което прави.

За него един от най-трудните моменти в живота е, когато губи баща си. „Той ми казваше, че властта не може да бъде съветвана, а да бъде взета и нещата да бъдат свършени”, сподели още арх. Борислав Игнатов. Той сподели още, че двамата с майка му се грижат за по-малкия му брат, който от дете има церебрална парализа.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Изведоха с линейка участник от Фермата

Извънредна ситуация във фермерското риалити на bTV „Фермата“ доведе до влизането на екип на Спешна ...

Доналд Туск е новият лидер на ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП) избра бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск за свой ръководител. ...

За какво да внимаваме на Черния петък

През последните години популярно наименование на дни с големи промоции през месец ноември по магазини ...

Легенда спира с баскетбола?

Испанската баскетболна легенда Пау Гасол беше отстранен от отбора на Портланд Трейл Блейзърс, съобщава ESPN. ...

Защо Европа не насърчава легалната миграция?

В Европа има голямо търсене на болногледачи, чистачи и строители – работа, която би могла ...

Мъж от Врачанско тръгна със 7 цигани за чужбина и изчезна

Мъж от врачанско село е отвлечен и изведен от България с цел просия. В това ...