Home » България » АПИ ще ремонтира съсипаните пътища във Ветрен

АПИ ще ремонтира съсипаните пътища във Ветрен

Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ е изискал от община Септември финансова обосновка за необходимите средства за ремонт на републиканската пътна мрежа на територията на град Ветрен преди поройните дъждове през изминалото денонощие, съобщиха днес от ведомството.

След прецизиране на предстоящите разходи и дейности АПИ и община Септември са готови да предприемат съвместно незабавни действия по преодоляване на пораженията от бедствието. Това съобщи инж. Иван Досев, член на УС на АПИ, който днес посети града, за да се запознае на място със ситуацията във Ветрен.

Очаква се до понеделник да стане ясна стойността на щетите, нанесени по републиканските пътища в града, след което АПИ и община Септември ще подпишат споразумителен протокол за съвместно финансиране на ремонтните дейности по републиканските участъци на територията на град Ветрен.

На база подписания протокол Агенция „Пътна инфраструктура“ и общината ще предприемат необходимите строително – ремонтни работи за възстановяване на пътните настилки във възможно най-кратък срок.

Щети за стотици хиляди лева е причинил вчерашният порой във Ветрен, настилката на централната улица в града е изровена от дъжда, стихията е наводнила десетки дворове и градини. Кметът от години сигнализира държавните институции за проблемите на града, но резултат няма, предаде Нова тв.

Пътят е част от републиканската мрежа и е собственост на АПИ. От общината първо искали държавата да асфалтира, после решили да го направят с пари на община Септември за 150 000 лв., но и за това продължават още да чакат разрешение. „Това е асфалтова основа – биндер, която е положена през 2015 г. от частна фирма на доброволни начала. Фирмата взе разрешение от София да може да се положи биндера за нейна сметка”, разказа кметът на Ветрен Радослав Лютаков пред камерата на Нова тв.

И така до вчера, когато и тази основа, която уж щяла да крепи истинския асфалт, се нагънала под напора на водата. Това обаче не е единственият проблем там – пълзящо от години свлачище заплашва да отнесе къщите на улица 14. И за него местната власт води кореспонденция с държавата, но резултат така и няма. Свлачището е на няколко километра от язовир Ветрен. Надеждите на местните са язовирът никога да не прелива, за да не се окажат под водата.

Късно вечерта в събота в пазарджишкия онлайн всекидневник „Виделина“ се появи остър редакционен коментар, гарниран със снимки от времето, когато асфалтът се е полагал директно върху пясъка, а на места поради бързането и направо върху паветата. „Безобразието не е сега, то беше преди 4 години, когато Рачев без договор с никого започна да асфалтира част от републикански път във Ветрен месец–два преди местния вот, за който той беше обявил кандидатурата си. От АПИ кротко си мълчаха и сега заслужават да му сърбат попарата. Още повече, че ако малко от малко разбират от пътища, са били съвсем наясно, че случилото се вчера с асфалта във Ветрен е било неминуемо и само въпрос на време“, се посочва в текста. Марин Рачев е кметът на община Септември.

Изданието припомня предизборния септември от 2015 г., когато „без внесен проект в АПИ и без издадено му разрешително за строеж от същата държавна пътна агенция небезизвестната най-вече със сериозните си задължения към НАП фирма от кръга на Рачев „Чепинска кариера” подхваща ударно да асфалтира пътната отсечка“. На сигнал от тогавашното ръководство на община Септември до пътната агенция последвал писмен отговор, че тя нямала нищо против. „Ами като няма нищо против, защо не го е направила по законовия ред??? – да изиска внасяне на проект и да издаде разрешително за строеж??? Ами Областна администрация – защо не е сезирала компетентните институции, че във Ветрен се извършва незаконно строителство?“, поставя въпроси изданието.

Публикацията завършва със заключението, че „с дружни усилия Марин Рачев, АПИ и други удобно бездействащи държавни институции са истинската причина за случилото се във Ветрен“, както и с прогнозата, че ако държавата отново финансира общината, „много е вероятно след време отново да се окаже пред обявено бедствено положение“.

Бургас / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Наркозависим наръга 7-годишното си дете във Варна

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за опит за убийство на седемгодишно дете. Престъплението ...

Ана Вилфан от ДБГ: Кметицата не вижда дупките и в нейния квартал

Ана Вилфан е родена през 1993 г. в София. Завършва средното си образование в Италианския ...

Дирят изчезнало невръстно дете от село Николаево

Полиция и жандармерия издирват дете на годинка и шест месеца от село Николаево, община Стражица, ...

Морето в Турция се отдръпна, хората са в паника

Морето при северозападния турски окръг Текирдаг се отдръпна на 25 метра, предизвиквайки паника за предстоящо ...

Цацаров: Арестуваният кмет на Несебър ще участва в изборите

Задържаният кмет на Несебър по принцип ще участва в изборите, съобщи пред журналисти главният прокурор ...

Руски изтребител пресрещна бомбардировач на САЩ

Руски изтребител е съпроводил американски бомбардировач B-52H, когато е наближил границата на Русия в Черно ...