Home » България » АПИ огласи много важна промяна на пътя София – Своге!
АПИ огласи много важна промяна на пътя София - Своге!
АПИ огласи много важна промяна на пътя София - Своге!

АПИ огласи много важна промяна на пътя София – Своге!

На пътя Своге – София се поставя най-високия клас обезопасителни системи, каквито има на автомагистралите, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Днес заедно с инж. Дончо Атанасов – член на УС на АПИ, провериха работата на фирмата, монтираща новите мантинели в отсечката. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Инж. Глосов подчерта, че въпреки че поставянето на ограничителни системи в населеното място, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ е поет ангажимент пред жителите на Своге и по разпореждане на министър-председателя това да се направи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката.

Преди това е било невъзможно да се предприемат каквито и да било дейности заради продължаващото досъдебно производство. В края на ноември в АПИ е получено и указание от Върховната административна прокуратура, в което се посочва, че в срок от един месец трябва да се предприемат действия за обезопасяване на отсечката. Той посочи, че новото съоръжение е трябвало да се постави от общината, тъй като участъкът е на тяхна територия и общината събира таксите от билбордове по трасето в населеното място и издава разрешенията за строеж на търговски обекти без за това да иска разрешение от АПИ каквото се издава, когато отсечката е извън чертите на града. В отговор на журналистически въпрос инж. Атанасов заяви, че монтажът на мантинелата в Своге се изпълнява въз основа на разработения график.

Според него изказвания от различни хора по темата, представящи се за пътни експерти, е опит да се прави политически ПР на гърба на агенцията и на правителството, защото се е знаело, че днес започва монтирането на мантинелата в участъка на инцидента. За да се монтира такова съоръжение, независимо дали е на пътя София – Своге, или на друг път, трябва да се изготви проект, съгласно нормите за проектиране, и това е направено, подчерта инж. Атанасов.

Той заяви, че целият 80-километров път през Искърското дефиле ще бъде обезопасен и проектът ще бъде надграден, съгласно направения одит по пътна безопасност. Целта ние да се гарантира безопасността на пътуване през дефилето, въпреки че според данните от трафик камерите 99% от превозните средства не спазват ограничението на скоростта от 30 км/ч в участъка в момента, подчерта инж. Атанасов
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Над 12 000 винетки са прехвърлени на автомобили след смяна на номер

От началото на 2019 г. над 12 000 електронни винетки са прехвърлени на автомобили заради ...

Ситуацията с е-тротинетките е абсурдна

През изминалата седмица за пореден път станахме свидетели на безпомощност от страна на държавните институции, ...

Пожарът на АМ Струма ще ни коства 1 800 000 лева

Агенция „Пътна инфраструктура” не е давала становище или разрешение за това около съоръжението на АМ ...

Собственикът на запаленото сметище ще чисти под моста на АМ Струма

Държавата и Oбщина Дупница ще предприемат всички необходими мерки, за да задължат собственика на склада ...

Нанков: АПИ не е отказвала информация на БСП

Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ по никакъв начин не отказвала достъп или информация по отношение на ...

АПИ в готовност до края на деня да пусне платното в посока София на АМ “Струма”

“Днес ще се направи изпитване на товароносимостта на платното към София. Предварителните резултати от пробите ...